Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför sprack kommunens vision för Rådhuset: "Händer nog inget före år 2020"

Saluhall, bistro, småbutiker, festvåning, kafé... Idéerna om vad som ska hända med Rådhuset i Gävle har varit många. Men tre år efter att huset blev tomt är kommunen tillbaka på ruta ett. "Vi ska ta ett omtag", säger Per-Arne Vahlund på Gavlefastigheter.

Annons

Sen eftermiddag, den 4 december 2012. Rådhusets fasader är klädda med ljusslingor och marken täckt med snö. I det intilliggande stadshuset har kommunstyrelsens politiker sammanträde.

Mötet avslutas som vanligt med en presskonferens där ordföranden Carina Blank, S, går igenom vilka beslut som har fattats. Den här gången är även Per-Arne Vahlund, chef för kommunens fastighetsbolag, med. De berättar om visionen för Rådhuset.

Läs mer: Politikernas plan för rådhuset: saluhall, butiker och festvåning

Debatten om hur den kulturhistoiskt värdefulla byggnaden skulle användas hade pågått ett tag. Året därpå skulle nämligen Uppsala universitets bostads- och urbanforskning flytta ut ur det kommunägda huset som då skulle bli tomt.

Enligt Carina Blank hade kommunen lyssnat in Gävleborna när visionen presenterades att fylla lokalerna med kommersiellt innehåll. I visionen ingick en saluhall med närproducerat, bar och bistro alternativt ett kafé med vinrättigheter, småbutiker, konferens- och festvåning och ett "showroom" som skulle visa stadens framväxt.

Kommunstyrelsen hade gett klartecken till att jobba vidare med visionen. Tanken var att det "nya Rådhuset" skulle slå upp portarna den första advent 2013.

Men nu tog debatten fart på nytt. Insändarna i tidningen avlöste varandra: "Nej till konsumtionspalats!". "Byggnaden är värd respekt och kräver en helt annan behandling", skrevs det bland annat. Via Facebookgruppen "Rädda Rådhuset" samlades över tusen namnunderskrifter in i protest mot planerna. Men många Gävlebor var också positiva.

Läs mer: Gävleborna ger nya rådhuset tummen upp

Framåt våren 2013 hade ett 20-tal krögare och butiksägare visat intresse för att driva den verksamhet som föreslagits i huset. Kommunen skulle träffa dem alla, men arbetet drog ut på tiden.

Ett år senare kunde Gefle Dagblad avslöja att kommunen låg i slutdiskussioner med Elite Hotels of Sweden som driver Grand Hotel i Gävle. Hotelkedjeägaren Bicky Chakraborty ville ha två restauranger, caféer, delikatessförsäljning och festvåning i Rådhuset.

Men byggnaden behövde anpassas för den nya verksamheten. Först till sommaren 2015 skickades en bygglovsansökan in till kommunen. Enligt en tidig beräkning skulle ombyggnaden kosta 35 miljoner kronor.

Den förändring som skulle synas tydligast från utsidan var ett sju kvadratmeter stort varuintag på husets östra sida. Där skulle väggen sågas upp så att en låg hiss kunde installeras.

Läs mer: Så ska rådhuset byggas ut

Men när ärendet var uppe i samhällsbyggnadsnämnden i höstas blev det stopp. Eftersom huset är Q-märkt få bara små ingrepp göras utan att detaljplanen ändras.

– Det är en tolkningsfråga om det här är en "liten avvikelse" från detaljplanen, sa den dåvarande nämndsordföranden Daniel Olsson, S.

Alliansen ville neka bygglov, men de rödgröna drev i stället igenom att tjänstemännen skulle få ytterligare någon månad på sig att utreda ärendet.

Läs mer: Beslut om Rådhusets framtid skjuts upp – igen

Men sedan dess har det varit tyst kring Rådhusplanerna.

– Jag har sökt Gavlefastigheter för att höra om de vill jobba vidare med frågan, men de har inte återkommit, säger kommunantikvarien Lena Boox.

Som Gefle Dagblad berättat används Rådhuset nu tillfälligt som evakueringsplats för kommunala tjänstemän medan stadshusets östra flygel renoveras – ett arbete som beräknas bli klart under 2017.

Läs mer: Gävle stadshus renoveras för 80 miljoner – dyrare än hela centrumförnyelsen

Enligt Per-Arne Vahlund, som var med och presenterade den ursprungliga visionen för Rådhuset, är det oklart vad som kommer att hända efter 2017. Eventuellt behövs Rådhuset som evakueringsplats även när övriga delar av stadshuset renoveras. Men det finns det inga pengar avsatta till förrän år 2023.

– Vi har sagt att när vi är klara med stadshusets östra flygel får vi ta ett omtag med Rådhuset. Målsättningen är fortfarande att skapa någon form av allmän plats med kafé och Gävlerum, men vi behöver lyfta frågan i kommunstyrelsen och höra om det är detta politikerna fortfarande vill. Huset är i behov av renovering, men det måste ske varsamt, säger han.

Så länge det inte finns någon hyresgäst i Rådhuset får kommunen stå för hela driftkostnaden själv. Enligt Per-Arne Vahlund rör det sig om cirka 800 000 kronor per år.

När tror du att det "nya Rådhuset" kan stå klart?

– Det händer nog inget före år 2020, säger Per-Arne Vahlund.