Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför stoppades inflyttningen i asylboendet i Trebo

Trebo hotell i Sandviken omvandlades till ett flyktingboende. I juni gav Migrationsverket ett så kallat tilldelningsbeslut.
Men då hände något som gör att lokalerna ännu står tomma.

Restaurangen i Trebo hotell vid Årsundavägen lades ner i våras. Anläggningen skulle bli ett boende för asylsökande. Samma bolag som sköter asylboendet i Gysinge, Expertiss, skulle driva boendet och hyra lokalerna av fastighetsägaren Johnny Larsson.

Strax före midsommar gav Migrationsverket tummen upp till att öppna ett asylboende med 140 platser.

Trebo hotell fick ett så kallat tilldelningsbeslut.

Redan då hade Expertiss fört dit våningssängar och andra inventarier för att vara klara att sätta flyktingboendet i drift.

Men då gjordes en överklagan – och därför har ännu inga asylsökande kunnat flytta in.

För närvarande inväntar Migrationsverket ett avgörande i Förvaltningsrätten.

Jonas Uhlin, VD på Expertiss, säger:

– Det är inte bara beslutet om boendet i Trebo som överklagats, utan det rör sig om en överklagan av en ramavtalsupphandling som avsåg hela Sverige. I dagsläget är det ingen som vet vad som händer, när boendet tas i drift och om det tas i drift

Vad innebär det för er?

– För vår del innebär överklagan att vi tråkigt nog inte kan sätta i gång verksamheten.

Och om det inte blir någonting, hur mycket pengar har det kostat er?

– Det har jag inga detaljer om just nu. Om vi hamnar i en avveckling så får vi se sedan var vi landar.

Migrationsverket vill poängtera att även om ett boende fått ett tilldelningsbeslut så betyder inte det att Migrationsverket per automatik också skriver ett kontrakt, så att säga avropar boendet, med sökanden.

"Vidare är det Migrationsverkets behov av boendeplatser som styr i vilken mån vi kommer att avropa boenden – om och när ramavtalsupphandlingen kan tecknas", säger presskommunikatör Michelle Bornestad i ett mail.

Sedan tidigare finns tillfälliga asylboenden i Gysinge, Kratte masugn, Kungsgården och Svarvargatan i centrala Sandviken.

Fakta: Upphandlingsprocessen

– När Migrationsverket har utvärderat alla anbud i en ramavtalsupphandling fattar myndigheten ett tilldelningsbeslut. Beslutet visar vilka Migrationsverket avser att teckna ramavtal med.

– När ett ramavtal har tecknats börjar Migrationsverket att besiktiga anläggningar. Besiktningarna ska visa hur många boendeplatser som faktiskt kan användas och att myndighetens krav är uppfyllda.

– Senare kan myndigheten efter behov tilldela kontrakt enligt ramavtalets rangordning.

Källa: Migrationsverket