Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför tok-ökar turismen i Älvkarleby

Rekordfisket i Dalälven har lett till rekordturism i kommunen.
Antalet gästnätter har hittills i år överstigit 55000.
En ökning jämfört med fjol på över tolv procent.

Annons

– Fisket är otroligt viktigt. Vi har ett av Sveriges bästa fiskevatten för lax och öring och vi märker att det är allt fler utländska gäster som har upptäckt det, säger Josefin Ronnerfors, destinationsutvecklare på Älvkarleby kommun.

Jämte fisket ökar även en annan sorts turism i kommunen.

– Vi har ju medvetet sålt in Älvkarleby som "Sveriges romantiska resmål". Bland annat via bröllopsmässor och liknande. Det har vi märkt ett bra resultat av. Även i år när vädret inte varit så bra. Man ställer ju inte in ett bröllop bara för att det är dåligt väder. Däremot stannar gästerna, så det blir många gästnätter, säger Josefin Ronnerfors.

Hur ska kommunen förvalta den ökade turismen?

– Vi ska fortsätta marknadsföra oss på bröllopsmässor. När det gäller fisketurismen försöker vi få fler att satsa på att ta med sig familjen. Vi vill få gästerna att upptäcka att det finns mer att göra här. Och satsa på att få fler konferensbesök för att förlänga säsongen för hotellen.

Enligt siffror från SCB och Destination Uppsala har antalet gästnätter i Älvkarleby kommun hittills i år ökat med 6000 jämfört med samma period 2014. Den största delen utländska besökare kommer från Tyskland, Norge, Finland, Danmark och Storbritannien. Turister från dessa länder utgör två tredjedelar av antalet internationella övernattningar.

De är eldsjälarna bakom Romantic Sweden

Fiskesuccén: Han slog rekord med både öring och lax

Turismverksamheten i Älvkarleby drivs av privat företag