Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför tvingas Gavlegårdarna sälja Läkeroltomten – privat aktör vill bygga dubbelt så många lägenheter där

En privat aktör vill bygga upp emot 1 200 lägenheter på Läkeroltomten, enligt uppgifter till Gefle Dagblad. Det är dubbelt så många som Gavlegårdarna planerat. Därför kan det kommunala bostadsbolaget nu tvingas sälja tomten.

Arbetarbladet avslöjade i förra veckan att Gavlegårdarna kan tvingas sälja Läkeroltomten som bostadsbolaget köpte för 53 miljoner kronor av Cloetta våren 2014 efter att fabriken hade lagts ner.

Tanken var att Gavlegårdarna skulle bygga omkring 600 bostäder där ihop med andra, privata aktörer. Merparten av lägenheterna skulle dock vara allmännyttiga hyresrätter.

Men nu har kommunledningen öppnat upp för en annan lösning.

Frågan diskuterades när Gävle stadshus AB, moderbolag för de kommunala bolagen, hade sitt senaste styrelsesammanträde i juni. I den ordinarie styrelsen ingår ledande politiker för alla fullmäktigepartier utom C och KD som har ersättarplatser.

– Vi diskuterade att det finns flera byggherrar som är intresserade av att bygga i Gävle och som inte gjort det tidigare. Vi vill gärna få in fler aktörer eftersom det måste byggas mycket och relativt fort, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, till Gefle Dagblad.

Läs mer: Gavlegårdarnas plan för Läkeroltomten – 600 nya bostäder

Enligt henne var styrelsen enig om att uppdra åt kommundirektören Göran Arnell att be Gavlegårdarna göra en ny värdering av Läkeroltomten inför en eventuell försäljning. Värderingen ska vara klar i höst.

– Vi har även haft ett informationsmöte där samtliga partier fått informationen. I stora viktiga frågor är det bra att ha en bred politisk förankring från första början, säger Inger Källgren Sawela.

En försäljning måste i slutänden troligen godkännas på högsta politiska nivå, av kommunfullmäktige.

Ett företag som tittat på Läkeroltomten är Stockholmsbaserade Magnolia Bostad, vilket Arbetarbladet var först med att rapportera . Magnolia är noterat på Stockholmsbörsen och har som affärsidé att utveckla hyresrätter, bostadsrätter och hotell på svenska tillväxtorter.

– Magnolia är en av de stora aktörerna som vi har träffat. De har varit i Gävle flera gånger. Det vore väldigt spännande att få hit dem eftersom de aldrig byggt norr om Uppsala, säger Inger Källgren Sawela.

Enligt uppgifter till Gefle Dagblad vill Magnolia bygga dubbelt så många bostäder som Gavlegårdarna på den 47 000 kvadratmeter stora Läkeroltomten, det vill säga runt 1 200 lägenheter.

– När vi pratat med dem säger de att det handlar om en hög exploateringsgrad. 1 200 kanske låter mycket, men det är svårt att bedöma, säger Inger Källgren Sawela.

Magnolias företagsledning vill inte kommentera just Läkeroltomten närmare, annat än att kommunen har presenterat fastigheten.

– Gävle som stad är intressant. Vi tittar på flera områden där, inte bara kommunal mark. För det mesta är det stationsnära lägen som vi sonderar terrängen i, säger Klas Ljungberg, affärsområdesansvarig på Magnolia.

Han har fått bilden av att det behövs "mindre, yteffektiva lägenheter anpassade för studenter" i Gävle.

– Men vi har inte kommit så långt att vi kan säga "x antal bostäder", säger han.

När det gäller hyresrätter samarbetar Magnolia bland annat med tjänstepensionsföretaget Alecta som köper de färdiga bostäderna för att äga dem långsiktigt.

Läs mer: Nya bostäder för asylsökande i Gävle läggs på is – men Gavlegårdarna bygger ändå

Enligt Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson hade det kommunala bostadsbolaget kommit en bra bit på vägen i planeringen av bostäder på Läkeroltomten när kommunledningen signalerade att man vill sälja tomten.

– Nyréns arkitektkontor vann upphandlingen och jobbar tillsammans med oss inför att ta fram en detaljplan. Även flera privata intressenter som vill vara med och utveckla området är inkopplade. Så arbetet har inte stått still på något sätt, säger hon.

När Gavlegårdarna påbörjade planeringen var beskedet från kommunens samhällsbyggnadsförvaltning att det nog får plats 550-700 lägenheter på tomten.

– Ägaren (kommunledningen) signalerar i dag att andra intressenter har fått andra volymer. Det går väl säkert att få in fler lägenheter om kommunen tycker det. Ju fler bostäder desto mer pengar går det förstås att tjäna på att sälja dem vidare. Men Nyréns arkitektkontor anser att 550-650 lägenheter är lagom för att det ska bli en bra stadsdel, säger Cathrine Holgersson.

Läs mer: Följ alla bostadsbyggen i Gävle via vår klickbara karta