Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dart har blivit rumsrent

Det tog 32 år och tio försök. På söndagen lyckades dart till slut få status som en idrott i Riksidrottsförbundet.
Karate lyckades direkt.

Det tog 32 år och tio försök. På söndagen lyckades dart till slut få status som en idrott i Riksidrottsförbundet.
Karate lyckades direkt.
Därmed består RF-familjen av 70 idrotter.
Även den senaste gången som darten ansökte om RF-medlemskap, 2001, var det med stöd av Riksidrottsstyrelsen (RS). Men då pläderade andra förbund emot, främst boxningen. Kopplingen till pubmiljö och alkohol har varit svår att bli av med.
Men vid Riksidrottsmötet i Visby gick det vägen.
– Den största betydelsen är att vi får möjlighet att marknadsföra oss som idrott och blir klassade som idrott, sade en mycket lättad Leif Karlsson, sekreterare i Dartförbundet, efter klubbat faktum.
– Luften gick ur efter 2001. Man kände som om man hade idrottsvärlden emot sig. Att de gamla klyschorna levde kvar. Det har hänt mycket inom darten sedan dess, speciellt på juniorsidan.
Växtvärk för kampsporten
Med en omsättning på 900 000 kronor blir ett medlemskap i RF betydelsefullt för Dartförbundet.
– Vi vet inte vad vi får i pengar, det absolut viktigaste är vi kan utnyttja allt inom RF, Bosön, expertis och annat, förutom generella bidrag.
Karateförbundet gjorde i Visby sitt första försök att komma med i RF. Karaten ingår i Budo- och kampsportförbundet. Växtvärken i ett förbund med 16 000 aktiva ihop med 22 andra sporter har inneburit att både karaten och Budo- och kampsportförbundet var för en separation.
Det var inte RS, som sade nej till karatens ansökan. Men efter att flera ledamöter pläderat för sporten, gick Riksidrottsmötet emot RS och valde in karaten i RF.
Nej till armborst
– Vi har jobbat för det här i ungefär ett år och efter jul hade vi en känsla av att det var fifty-fifty, sade karateordföranden Urban Andersson.
– Nu får vi profileringsmöjligheter, och kan lägga vår organisation efter vår idrott. Vi har mått bra i Budo- och kampsportförbundet, men att vi har varit så stora har varit begränsande för dem och för oss.
Däremot sade Riksidrottsmötet nej till Svenska armborstunionen och Svenska kroppskulturförbundet.
Nästa chans ges i Uppsala om två år. Där hålls nästa Riksidrottsmöte i maj 2011.