Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datastuga för ovana men nyfikna

GÄVLEBostadsområdet Öster i Gävle har fått sin egen datastuga. Nu i veckan inledde projektledaren Helena Hillbom från studieförbundet ABF en första nybörjarkurs i lokalerna. Fyra av områdets hyresgäster slöt upp för att lära sig grunderna i hur man använder den märkliga maskinen.

- Jag kan inget om dator, berättade Britta Nilsson.
- Jag kan inte använda datorer. Men jag vill lära mig lite grann, sade Antonio Lodi.

Lite om minnet
Helena Hillbom började från början och berättade om datorns minne, om hjälpmedel som musen och om att det finns olika program för om man vill skriva eller surfa på Internet.
- Jag har inga höga förväntningar. Jag vill bara att de ska lära sig vilken nytta man kan ha av Internet. Speciellt för invandrarna på området så kan det vara kul att läsa tidningar hemifrån på nätet och att kunna mejla med släktingar, tyckte hon.
Satsningen på en datastuga är ett samarbete mellan Gavlegårdarna, Hyresgästföreningen och ABF. De två första står för investeringspengarna för de två pc-datorerna och de åtta så kallade klienterna som är terminaler kopplade till en hårddisk på ABF.

Tre nivåer
Studieförbundet står i sin tur för administration och själva utbildningen. Den är uppdelad i tre olika kursnivåer, en nybörjarkurs, en Internetutbildning och en mer fördjupad Internetkurs. De håller på fram till sommaren och om det finns intresse kanske man sätter igång ännu fler datakurser till hösten om det finns intresse.
Datastugan är till för hyresgästerna på Öster för att ge dem en möjlighet att lära sig mer om datorer. Tanken är att man ska använda den mer på sikt, i form av ett IT-kafé, berättar Helena Hillbom.
Nu i veckan börjar man även att bygga en motsvarande datastuga i Andersberg. Den kommer att inrymmas i en kvarterslokal på Vinddraget. Också där ska det bedrivas datautbildning för hyresgästerna.
MATTIAS JONSSON