Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datavirus hos landstinget

GÄVLEBORG Landstingets alla datorer fick stängas av på måndagseftermiddagen. Dataviruset Blaster hade tagit sig in i systemet.

- Det allvarligaste konsekvensen är att vi inte kan återringa till patienterna som ringt till hälsocentralerna, säger Kenneth Nilsson, IT-chef på landstinget.
På hälsocentralerna kunde personalen inte komma åt de meddelanden som patienter har pratat in om att de ville bli uppringda. Även tidböcker och datalagrade journaler blev oåtkomliga när dataservrarna stängdes av.

Hela IT-avdelningen jobbade under måndagskvällen för att kunna sätta i gång datasystemet igen. Familjeläkarjouren och sjukvårdsrådgivningen skulle komma i gång under kvällen och Kenneth Nilsson trodde att resten skulle vara fixat till i dag, tisdag morgon.
Att något var fel märktes på eftermiddagen då det inte gick att logga in sig.
- Allt blev segt som tuggummi, säger Kenneth Nilsson.
Alla servrar stängdes då av. Det visade sig att det var ett datavirus som heter Blaster som tagit sig in i systemet, troligen via en bärbar dator.

Viruset skadar ingen information, men gör systemet segt och omöjligt att arbeta i. Landstingets verksamhet är i gång dygnet runt och Kenneth Nilsson säger att IT-avdelningen inte har kunnat stänga av och installera nya patchar, säkerhetsprogramsnuttar, så ofta som de vill. Nu ska de se över om de ändå inte måste få göra det då och då.

Kenneth Nilsson säger att andra landsting drabbats av liknande händelser tidigare, men att det är första gången det blir problem i så här stor omfattning i Gävleborg.
Vid ett tillfälle tidigare har mejlservrarna drabbats.
- Det är allvarligt att det är i så här stor omfattning, säger Kenneth Nilsson.

Anna Bagge