Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Bowie-hyllning intar Gävle Konserthus: "Gävle har en fantastiskt fin orkester"

Hyllningskonserterna avlöser varandra under hösten i Gävle Konserthus. 12 november hyllas David Bowie av Gävle Symfoniorkester, Forsbacka Kammarkör, dirigenten Ulf Wadenbrandt och bröderna Rongedal.

Ulf Wadenbrandt från Vänersborg är dirigent till "En hyllning till David Bowie", som innehåller den i januari bortgångne brittiska rocksångarens största hits. Arrangör är Staffan Sjösvärd.

– För mig som dirigent så är det jättekul att vara tillbaka i Gävle igen. Senast jag jobbade med Gävle Symfoniorkester var för snart två år sedan då Rhapsody in Rock hade 25-årsjubileum i Gävle Konserthus. Gävle har en fantastiskt fin orkester så det är så kul att vara tillbaks igen!

Bröderna Rongedal (Magnus och Henrik), som i oktober syntes på Kulturcentrum i Sandviken med sin musiksoppa är sångsolister under showen. Det var de även 2013 då Wadenbrandt dirigerade en hyllning till David Bowie med Sandvikens Symfoniorkester.

Hyllningen har också gjorts i Karlskoga, vilket blir enda andra stad denna vända förutom Gävle. Ulf Wadenbrandt menar att konceptet med symfoniska arrangemang av Bowies musik är unikt.

– Vad vi vet har det inte gjorts av någon annan. Hans musik är så mångfacetterad.

Hur har upplägget förändrats sedan Bowie dog?

– Inte så mycket. Det som skiljer är väl att fler människor förstår vilken gigant han var nu.

Vad tänker du om den flod av tributekonserter som är i Gävle Konserthus i år?

– Det är en tillfällighet kanske? Eller så har det helt enkelt skrivits mycket musik som står sig, för det drar ju publik. I vårt fall tänker vi att musiken talar för sig själv. Vi har byggt ut Bowies låtar. För min del handlar det om att göra spännande arrangemang för att få en ny skrud på musiken.

Läs fler recensioner av hyllningskonserter i Gävle 2016:

Led Zeppelin

Dire Straits

Ted Gärdestad

Louis Armstrong

The Rat Pack

Diggiloo - hyllningar av och med stora musiker

...

En hyllning till David Bowie

Gävle Konserthus

Lördag 12 november, 19.30.

...

Låtarna under kvällen:

"Life on Mars"

"Let's Dance"

"Heroes"

"Starman"

"Space Oddity"

"Young Americans"

"Rebel Rebel"

"Ashes To Ashes"