Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De är bra på olika saker"

Profiterar de privata jobbförmedlarna på skattepengar eller är de duktiga på att hitta arbeten? Enligt Arbetsförmedlingen i Gävle gör de nytta.

Annons

Efter fredagens artikel om arbetslöse Mikael Fjellstedt har många läsare ställt sig frågande till de privata jobbcoacherna. I Mikael Fjellstedts fall handlade det om att jobbförmedlaren Work for you inte ville att han skulle vara på praktikplatsen han själv ordnat. Om Mikael Fjellstedt praktiserar i stället för att träffa sin coach riskerar Work for you att bli av med mer än halva ersättningen från Arbetsförmedlingen. Jessica Norman är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen och hon menar trots allt att de 32 privata jobbförmedlarna i Gävle gör nytta.

– Vi ser dem som ett komplement. Olika aktörer är bra på olika saker. Exempelvis behöver unga och oerfarna som söker jobb ett sorts stöd, medan de som är äldre och erfarna behöver ett annat, säger Jessica Norman.

Det finns 14 738 öppet arbetslösa i Gävle, Sandviken, Ockelbo och Hofors. Till de 30 vanliga jobbcoacherna i Gävle går knappt 600 av dem. Två jobbförmedlare, Work for you och Personalstrategerna, är särskilt inriktade på långtidsarbetslösa. De har omkring 270 arbetssökande hos sig.

Jobbcoacherna får 11 000 kronor per arbetssökande av Arbetsförmedlingen. Drygt 9 000 kronor får de när insatsen börjar och normalt ger de coachning i tre månader. De återstående två tusen kronorna får de om de arbetslösa får jobb två veckor efter insatsens slut. Ersättningen betalas endast ut om det är ett heltidsjobb som varar i minst en månad. Avtalen med de privata jobbförmedlarna förhandlas fram centralt, någon enskild kostnad för Gävle har Arbetsförmedlingen inte.

– Kostnaden varierar givetvis på konjunkturläget och vilket behov av insatser som finns.

Arbetsförmedlingen gör regelbundet uppföljning för att se efter att de privata aktörerna levererar. En koll görs 14 dagar efter att en insats avslutas. Enligt de senaste siffrorna har 23 procent av de som coachats kommit i arbete. Efter en månad har en fjärdedel börjat jobba och efter 90 dagar 31 procent. Till arbetande räknas även de som har tim- eller deltidsanställningar.

– När vi jämför våra insatser med de kompletterade aktörernas så får vi ungefär samma resultat. Det kan skilja någon procent fram och tillbaka.

Mer läsning

Annons