Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är Gävles hiphop-pionjärer

Just denna dag för 25 år sedan satsade Gefle Dagblads pigga nöjes­redaktion på en specialsida om hiphop.

Annons

 Då var det en tämligen okänd genre inom den svenska musiksfären, åtminstone utanför Stockholms förorter och gatuliv.

Men i Gävle uppstod redan 1984 embryot till det som skulle bli södra Norrlands första hiphopband.

Hatten av för Jezider, eller ska vi säga ”tropiikhjälmen” respektive basebollkepsen av för Fredrik B Nilsson och hans polare Sebastian Lind.

”Från Bronx till Bomhus” hette det i rubriken om denna pionjäraktiga företeelse och intervjun med de båda 17-åringarna är så här 25 år senare en mycket intressant läsning.

– Rik och cool ska man vara, hehe. Vi gillar kraften och poesin i musiken, sa de enstämmigt. Men det är omöjligt att få discjockeys att spela hiphop, de säger att dansgolvet töms direkt på folk i sådana fall.

Antagligen var det så. Den nya ungdomskulturen med sin bredd (musiken, grafittin, breakdansen och klädmodet) hade inte fått ordentligt fäste ute i landsorten. Detta ville Bomhus-gänget Jezider ändra på, ett rockband som såg hiphopstilen som en extra krydda i repertoaren.

– Vi repade intensivt och spelade på Sjömanskyrkan och i stort sett alla Gävles undomsgårdar som fanns på den tiden, berättar Fredrik som kallade sig för Level (numera 42 år och liksom Sebastian, alias Sal, boende i Stockholm)

Första hitlåten blev duons version av Aerosmiths ”Walk This Way”. Småningom släpptes södra Norrlands första hiphop-vinyl, ”Rock’n’Roll Rap”.

– Snacka om att vi var stolta. Vi kan skratta gott åt det i dag, samtidigt som vi faktiskt planerar för en återförening i samband med nästa års 30-årsjubileum, säger Sebastian och Fredrik enstämmigt. Givetvis är vi lite avundsjuka på dagens förutsättningar för reklam för bandet och distributionen av musiken. Vi fick nöja oss med livegig, affischering på stan, vykort (!) och annat.

– Fast vi var nog först med att skaffa oss sponsorer. Bland annat såg vi till att klädkedjan JC bekostade bilderna i vårt skivkonvolut mot att vi klädde oss i deras mest hiphop-aktiga plagg. Godisföretaget Pix sponsrade oss när vi spelade förband till Wilmer X mot att vi spred deras produkter och logo. Och så specialskrev vi låten XL Cola till det lokala bryggeriet, som gav oss ett par tusingar, säger Fredrik och skrattar.

Nu har Jezider-duon lanserat sin musik på bland annat Spotify. Och nästa år ska de vara med i en stor musiktävling.

Vad var det som tände er hiphoplåga?

– Staffan Hildebrands film ”Stockholmsnatt” (1987) var en stor inspirationskälla liksom Gävles musikprofil Claes Olson, berättar Fredrik, som numera jobbar dels på Företagsekonomiska Institutet och dels som frilansjournalist.

Band och artister som Scholly D, Run DMC, LL Cool J och Public Enemy var favoriter.

Och på radion spelade Mats Nileskär det allra senaste i sitt program Soul Corner.

Sebastian är marknadschef inom Ericsson-koncernen. Men liksom gamle polaren håller han musikglöden vid liv.

– Vi har kontakter med både Wille Crafoord och rapstjärnan Mange Scmidt och hoppas det leder till något kul. 1990 lades Jeziser i malpåse, men nu tänker vi damma av projektet och hoppas bland annat på en spelning i vår hemstad.

Vi väntar med spänning på Jeziders återuppståndelse.