Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bär rosa mot mobbning

Ballonger, banderoller och rosaklädda elever. För att uppmärksamma "Pink Shirt Day", en temadag mot mobbning, hade Internationella Engelska skolan i Gävle smyckat hela skolan och bjudit in föreläsaren Marwa Karim, som blivit känd genom sin blogg där hon berättat om sina egna erfarenheter av mobbning.
– Jag tror att den här dagen skulle betyda jättemycket för mig om jag blev mobbad, för att visa att det finns hjälp, säger Mimmi Weldegebrel, som går i 7F på Engelska skolan.

Läs mer: De tävlar mot nätmobbning

Hela veckan har Engelska skolan haft temadagar med syfte att uppmärksamma mobbning och dess effekter. På torsdagen var kafeterian pyntad i rosa med ballonger, flaggor och banderoller. Många av eleverna hade tagit på sig ett rosa plagg – Vissa hade t-shirts, andra rosa strumpor, skor eller kavajer.

På vilket sätt tror du att ett rosa plagg kan hjälpa den som är mobbad?

– Jag tror att det kan visa mobbarna att det de gör är fel, och kanske hjälpa den som är mobbad att känna att den inte är ensam, säger Fawaz Abuhadayed, som går i 7E.

Läs även: Mobbning vardag för många elever

Från början kommer traditionen att bära rosa för att uppmärksamma mobbning från Kanada, där en pojke blev mobbad för att ha haft en rosa tröja första skoldagen. Hans kamrater kom till skolan dagen efter, alla i rosa tröjor, för att visa solidaritet.

– Han som startade det här från början blev ju mobbad för att han hade rosa, för att mobbarna tyckte att det är fel kön att ha den färgen, men ju fler elever som har den färgen ju mindre kanske det spelar roll vad man har på sig, förklarar Andrea Sundkvist, som själv har ett par rosa pärlörhängen för att uppmärksamma dagen.

Läs även: Hon vill sprida kunskap om psykisk ohälsa bland unga