Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De behövs - men får de jobb?

GÄVLEI går utexaminerades 18 nya undersköterskor till en arbetsmarknad som är i skriande behov av just undersköterskor. Men det är ändå inte givet att de kan kliva rakt in i fasta jobb i vårdsektorn.

- Det är helt klart att de får jobb. Men eftersom det sker besparingar i kommunen och landstinget så får de börja med att hoppa runt på timvikariat.
Det säger Camilla Fagerström som är en av de handledare som hållit i den 70 veckor långa utbildningen, som i går avslutades med utdelning av intyg, broscher och kalas med elevernas anhöriga vid Estradens veranda.

Fjärde kullen
Detta var den fjärde kullen som ingått i ett projekt som kommunens arbetsmarknadsenhet, arbetsförmedlingen, landstinget och Omvårdnad Gävle har gemensamt. Projektet går ut på att utbilda personer som är arbetslösa och saknar en treårig gymnasieutbildning eller kommer från ett annat land. De som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden får chansen att utbilda sig i ett bristyrke med goda framtidsutsikter-undersköterska.

Söker på intresse
Skillnaden mot den vanliga utbildningen är att de som utbildas är arbetslösa, söker på intresse snarare än betyg, att praktikperioden är 32 i stället för 15 veckor och att man kan anpassa utbildningen mer individuellt.
Dessutom riktar man medvetet in sig mot invandrare och har hälften av platserna vikta för dem. Ett jobb i vården är en väldigt bra språkutbildning och bra sätt att integreras i samhället, tror Camilla Fagerström.
När utbildningen startade i april 2002 var det 25 elever. Men på grund av olika orsaker har det sjunkit till 18. Något som är helt naturligt, menar projektledaren Malin Sjöberg.
Helena Lindgren, ursprungligen från Falun, är en av de yngre i gruppen med sina 22 år. Hon tycker att utbildningen har varit upp och ner. Praktikveckorna har hon tillbringat på länssjukhuset, vid hemtjänsten och äldreboenden. Fick hon välja själv skulle hon vilja jobba på något äldreboende.

Civilingenjör
Slavica Garic är 48 år och kommer från Bosnien-Hercegovina. I grunden är hon civilingenjör och kemitekniker och har bott i Sverige och varit arbetslös i tio år. Praktiken på utbildningen har hon spenderat på olika avdelningar vid länssjukhuset och hon skulle gärna jobba på kirurgmottagningen eller liknande som undersköterska.
Men dyker det upp ett jobb som kemitekniker vore det inte helt fel.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se