Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De besta blocken gick hem

GÄVLEEftersom pristagarna Daniel Holmgren och Jenny Wiksten rest till Rhodos fick Daniels morfar komma till stortorget i går för att ta emot blombukett och diplom.

- Det roligaste är att pristagarna är så unga - i 20-årsåldern, sade Helena Haglund på Bygg och miljö i går när kommunen delat ut byggnadsvårdspris och byggteknikpris.
Paret som fick byggnadsvårdspriset har gemensamt rustat upp gården Arturs i Hedesunda. Gården köpte de 1997 och flyttade in 1998 efter att ha renoverat bottenvåningen.
Gården består av ett bostadshus från 1901, en bagarstuga med delar från 1700-talet, en ladugård från 1909, ett vagnslider och en bod.
Jenny Wiksten och Daniel Holmgren har tagit bort eternitplattor och återställt bostadshuset med fasspontpanel, skorstenar, krön och tegeltak. De har även målat om huset med den rätta färgsättningen.
"Ägarna har gjort en betydelsefull kulturhistorisk insats och aktivt bidragit till att på ett föredömligt sätt förvalta vårt kulturarv. " Så står det i bygg- och miljönämndens priskommittés motivering, signerad av Carina Blank, Birgitta Bergander, Leif Eriksson och Åsa Källdén.
Torsten Ottosson, morfar till en av pristagarna, stod på Stortorget med blomkvasten i ena handen. Också han har hjälpt till med renoveringen, berättade han.
- Men det har mest varit med städning.
De nominerade till byggnadsvårdspriset var även K-konsulthuset på Norr och Westergrenska stiftelsen på Vallbacken.
Slår man ihop de första bokstäverna i civilingenjören Bertil Staffas namn blir det BESTA. Det är även namnet på hans egen uppfinning: besta-blocken, som inte väger mer än 6,5 kilo.
Det speciella med blocken, som består av plywood och EPS-cellplast, är att de är så lätta.
Det första besta-huset byggdes 1997 och i dag finns ett 70-tal hus i Sverige som byggts av blocken som läggs ut efter ett system med färdiga hörnblock, passblock och balkar.
Enligt priskommittén är byggsystemet en motvikt till typhusarkitekturen eftersom det är lättare att själv göra jobbet och pussla ihop blocken till personligt utformade hus.
Den andra kandidaten till byggteknikpriset var värmepumpsanläggningen vid Hagaströms idrottsplats.
Byggprisutdelningen avslutade Stadens dag som Bygg och miljö, Informationsenheten och Tekniska kontoret arrangerade i går med bland annat rådgivning om bygglov och samtal med lokala politiker.

MARIAM NARAGHI