Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bygger stugby vid Kungsberget

Familjen Schöllin bygger en mindre stugby vid Kungsberget. Men när de köpte marken hade de ingen aning om att över en halv miljard skulle satsas på att utveckla området.

– Vi slog kullerbyttor och gjorde vågen när vi fick veta det, säger Bo Schöllin.

Kungsberget är i full färd att expandera och bli en skidort av högsta kaliber. Samtidigt är ett privat initiativ i full gång att realiseras.

Familjen Schöllin har tagit tillfället i akt att bygga fyra fritidshus i närheten av backarna.

– Vi tänkte ha marken till något eget. Men bara tre veckor efter köpet fick vi veta att Branäs tänkte satsa en halv miljard på att göra en skidort i området, säger Bo Schöllin.

Samtliga hus ska vara på 66 kvadratmeter och innehålla bastu och en veranda där man kan sitta och betrakta nedfarterna som syns mellan träden.

Vid bäcken som rinner förbi tänker paret Schöllin installera badtunnor för gästerna att värmas i när graderna sjunker under nollstrecket.

Viktigt för dem är att använda timmer så att byggnaderna smälter in i omgivningen.

– Vi vill att det ska vara kvalitet och äkta och byggt med omtanke. Det får inte bara vara business, säger Annechristine Schöllin.

För bara tre månader sedan köpte paret ytterligare ett markområde alldeles intill.

– Vi har ännu inte bestämt om marken ska bebyggas. Vi köpte för att markägaren ville sälja och vi fick marken till ett bra pris. Om det går bra med de första husen så bygger vi ut, säger Bo Schöllin.

Och att lansera stugorna ska inte behöva bli något större problem.

– Vi ska använda oss av en hemsida. Annechristine är grafisk formgivare och jobbar med layout, säger Bo Schöllin.

Här fanns förut ett gammalt soldattorp från 1800-talet i faluröd färg. Från början hade de tänkt renovera huset och använda det till bostad.

– Men det gick inte, huset var för gammalt och fick rivas. En hembygdsförening tog hand om materialet och en del grejer skickades till ett museum i Gävle, säger Bo Schöllin.

Paret bor med sina två söner i Stockholm men har ett fritidshus vid Storsjön som de åker till varannan helg.

Annechristine är ursprungligen från Järbo och har gott om släktingar och vänner kvar i Sandviken.

Hon åker själv skidor och är väl bekant med backarna i Kungsberget.

– Syrran och jag åkte skidor här när vi var små, då fanns bara en nedfart och en lift, säger hon.

Nu tänker familjen pendla ännu oftare mellan Stockholm och Sandviken.

– Vi kommer säkert att använda ett av husen själva också då och då. Våra söner gillar att åka skidor och tycker att det här är toppen.

De första fyra husen ska vara klara för uthyrning lagom till nästa skidsäsong.