Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De delar på prinsessans pris

GÄVLE Det blir Sofie Lönn 15 år från Sandviken och Högbo Ridklubb som får årets Prinsessan Madeleines stipendium, tillsammans med sin tränare Eva Åhlander i Högbo. Prinsessan själv hade läst Sofies tävlingslista och lät hälsa att hon var mycket imponerad.

- Självklart blir jag glad, sade Sofie från en knackig telefon precis på väg från internationella dressyrtävlingar i Milano.
Fast lite arg lät hon ändå. Men det berodde på att "Iggi", hennes ponny, blivit rädd och bråkig under tävlingarna i Italien. Det var störigt på läktaren och mycket ljud i hallen. Till küren hade Sofie själv fått bestämma ljudnivån på musiken. Ändå vreds den upp mycket högre när de kom in.
- Hade de gått som de brukar, hade de varit där framme, kommenterar Sofies tränare Eva Åhlander.
Sofie tog sin besvikelse bra mentalt och har mognat ännu mer. Två niondeplatser i en
internationell tävling är dessutom väldigt bra gjort.
Sofie och Eva tänker dela på prispengarna. 25.000 kronor och varsin häststatyett av Gunnar Cyrén, får de ta emot i samband med galaföreställningen vid Stockholm International Horse Show i Globen på lördag. Prinsessan Madeleine är förhindrad på grund av studier men vår Landshövding Christer Eirefelt och Gästriklands Ridsportförbunds ordförande Per Schönnings hoppar in i prinsessans ställe och delar ut stipendiet.
Sofie Lönn har inte hunnit tänka ut vad hon ska göra för pengarna, men ekonomiska bidrag behövs både till framtida utlandstävlingar och till en stor häst så småningom. Eva Åhlander är utbildad dressyrtränare. Hon har lektioner i dressyrspecial både i Högbo och i Trödje.
- Jag vill vidareutbilda mig inom tränarlinjen för de här pengarna, säger hon.
Valet av Årets Guldryttare, som utses nationellt, var ganska självklart efter Helena Lundbäcks strålande insatser med en fjärde plats i VM-finalen.
- Det var rätt skräckfyllt att gå till final, avslöjar en glad och tacksam Helena också per telefon.
- Jag var inte mentalt förberedd på det och blev förbannad efteråt att jag inte gjorde ännu bättre av chansen.

Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.grandtisky@gd.se