Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Region Gävleborg vill öka jourtiden för ambulanspersonalen. På så vis ska man kunna spara in på vikarier och kunna använda sig mer av de fastanställda.
Men anställda är missnöjda och befarar uppsägningar samtidigt som Vårdförbundet generellt är skeptiskt till ökad jourtid.

Uppdaterad 18.10

Genom att göra om arbetstiden mellan klockan 23 och 07 från aktiv tid till jourtjänstgörning vill Region Gävleborg minska kostnader för ambulansverksamheten. Det innebär att ambulanspersonalen måste befinna sig på stationerna om natten, men får bara betalt, och då i övertid, i fall de gör en utryckning.

Just övertiden är enligt regionen en stor kostnad för ambulansverksamheten. Därför ska drygt fem miljoner kronor sparas in genom att minska den. Totalt kostar verksamheten nära 230 miljoner kronor om året och omkring 75 procent av den kostnaden står personalutgiften för.

Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i länet, förklarar varför han vill öka jourtiden under nätterna.

– Det är för få utryckningar på nätterna för att det ska motivera att vi betalar 170 kronor i timmen för att anställda ska ligga och sova, säger han.

Under nattetid är det högst 20 procent av arbetstiden som går åt till uttryckningar, jämfört med uppemot 40 procent under dagtid. Genom åtgärden ser regionen en möjlighet att de anställda har fler aktiva arbetstimmar som kan läggas ut.

Ambulanspersonal har hört av sig till gd.se och är missnöjda med arbetsgivarens förslag. De tycker att de får arbeta mer utan att få betalt för det och befarar att rekryteringen av nya kollegor kommer att försvåras om regionen uppfattas som en sämre arbetsgivare. Och ambulansverksamheten har svårt att få ihop personalsituationen. Bara inför sommaren fanns 14 vakanta tjänster i södra Hälsingland, nu har de minskats ner till sju.

Jörgen Tranevik är beredd att ta risken att det påverkar rekryteringen.

– Det är möjligt att det finns de som värderar den betalda arbetstiden på det viset, säger Jörgen Tranevik.

Förändringen är en åtgärd som ännu inte har förhandlats med facket.

– Vi tycker principiellt att vi ska minska jourtiden, men i det specifika fallet behöver vi mer information innan vi tar ställning. Det som också är förvånande med förslaget är att det förmodligen ökar övertiden och då i verksamheten där det redan är väldigt mycket övertid, säger Anna Bergström, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.

Under fredagen har hon haft kontakt med ambulanspersonal, som hade många frågor om förslaget.

– Det påverkar dem jättemycket så de är såklart jätteupprörda, säger hon.

På ambulansstationen i Sandviken kom informationen på torsdagens morgonmöte.

– Ingen tycker att förslaget är bra, det blir ju att vi får en ännu längre arbetstidsvecka. Men det har inte varit någon förhandling med vårt fack och det är det vi känner oss lite lugna över. Vi tror inte att det ska bli såhär, säger Anette Lundgren.