Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fegas parlament

Sören Hedlund FP,

om en ängslig organisation som i första hand värnar makten, i andra hand vården...

Jag har varit landstingsledamot sedan 2002. Återkommande bekymmer har varit en ekonomi i obalans, med ofta röda siffror på sista raden. Revisorerna har hovsamt påpekat bristerna men haft föga hörsamhet från politiken, tjänstemän eller verksamheter. Politiken saknar verktyg för att hålla tillbaka kostnadskrävande initiativ från verksamheterna och får så att säga sitta på pottkanten och endast konstatera att ingen frågar politiken innan man startar kostnadskrävande nya behandlingsformer, superdyra nya läkemedel eller investeringar i ny utrustning för tiotals miljoner. För att ändra på detta uppenbarar sig flera hinder. För det första är politikerna förbjudna att direkt tala med verksamhetsföreträdarna, det får bara landstingsdirektören och hans tjänstemän göra. Alla verksamhetsfrågor ska alltså silas genom landstingsdirektören – en i många fall onödig omväg – men så är ordningen. Nog är det väl ett billigt krav att man frågar landstingsstyrelsen innan man startar nya verksamheter?

Ett annat problem är att valet närmar sig så här gäller att ligga lågt, inte reta upp någon viktig väljarkår och i synnerhet inte hälsingar eller folk från västra Gästrikland. Ytterligare ett problem är att i landstingsfullmäktige sitter folk, som är avlönade av landstinget antingen som arbetande personal eller landstingsråd, som eljest saknar försörjning. Vad gäller anställd personal oavsett kategori när det nalkas indragning av tjänster, som kan drabba dem själva eller kompisar, man genast protesterar i landstingsfullmäktige omintetgörande varje försök till kostnadsminskning genom personalreducering. Inte nog med att man genom respektive fackförbund kan agera, här har man dubbelkommando genom att agera i fullmäktige, som ju faktiskt är arbetsgivarorganisation.

Frågan är naturligtvis känslig ur ett demokratiskt perspektiv men de politiska partierna borde uppmärksamma frågan så att man inte nominerar personer som står på landstingets lönelista. Förhållandet får till följd att man inte vågar uttrycka sitt hjärtas mening inför risken att bli av med sin försörjning i en eller annan form. Enligt mina iakttagelser föreligger en sådan risk vilket inte är bra för möjligheterna att bringa ekonomin i balans. Den strategiska planen är dessvärre alldeles onödig blott man kan identifiera 300 tjänster som inte oundgängligen behövs. Men som sagt, landstingsstyrelse och dess fullmäktige utgör de fegas parlament. Enklast att höja skatten i år och nästa och nästa.

Sören Hedlund, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel