Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fixar klassresan köksvägen

GÄVLE
Studiebesök slutade med en helkväll.
28 unga kockar tog över köket på Heartbreak Hotel i går.

Annons
- Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, säger köksmästaren Micke Carlsson.
Drivor av lök, paprika, tomater och champinjoner. Och mitt upp i allt de glada eleverna från klass 8a på Stigslundsskolan. Det krävs många kockar när man bjudit 111 hungriga föräldrar och anhöriga på middag.
- Det kanske inte märks, men jag brukar faktiskt hjälpa till hemma, säger Nikolina Fridell och skär upp ännu en tomat.

Studiebesök
För cirka en månad sedan var klassen på studiebesök hos Micke Carlsson.
- Då pratade vi om att de skulle kunna få prova på att laga mat i ett restaurangkök om det fanns ett intresse, säger han, samtidigt som han försöker svara på alla frågor han får från sina nyvunna adepter.
Och intresset fanns verkligen.
- Jag vill visa att det är ett hantverk att laga mat. Förhoppningsvis blir några av dem intresserade och söker restaurangskolan, säger han.
Även om det här var en kul grej är de flesta av eleverna tveksamma till om de vill jobba i ett kök i framtiden, men inte Fredrik Svande.
- Jag funderar faktiskt på att bli kock. Jag kom på det för några veckor sedan.

Itaiensk buffé
Eleverna har fått planera allt, berättar Micke Carlsson. Från inbjudningskort till musik och uppträdanden, och så maten förstås. Italiensk buffé bjöds det på i går.
Hela klassen var inte inblandad i matlagningen. På en restaurang behövs även servitriser och servitörer, någon som dukar och tar hand om gästerna. Underhållningen tog Linda Karlsson och Petra Engdahl hand om. Något skulle de sjunga, men de hade inte riktigt bestämt vad.
Pengarna som eleverna fick in i går ska de använda till höstens klassresa till Åland.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se