Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flesta trivs på landet

De flesta som bor på landet trivs bra. Men de vill ha bättre bussförbindelser och bredband. Det visar den enkät som Gävle kommun gjort bland de boende på 30 små orter i kommunen.

Gävle kommun skickade ut enkäten till alla som bor utanför de större tätortsområdena i kommunen. Totalt var det 1.100 hushåll som fick enkäten varav 312 svarade.

De fick svara på vad de tycker är bäst med den ort/trakt de bor i, vad de tycker kan bli bättre, hur de tror att orten kommer att se ut om 20 år och om de tror att de själva kommer att bo kvar om 20 år. Svaren i enkäten ska användas när kommunen tar fram ett förslag till program för översiktsplan för områdena utanför Gävle stad.

– Enkäten är ett sätt att nå människor som vi inte når annars, det här är en viktig del av medborgardialogen, säger Per Johansson, S, kommunalråd.

Svaren visar att de flesta som bor på landsbygden runt Gävle trivs bra där de bor.

– De flesta är positiva och stolta över den plats där de bor. Det handlar mycket om att man trivs med platsens geografiska läge och människorna som bor där, säger Christina Eneris, samhällsplanerare på kommunledningskontoret.

Men allt är inte fantastiskt på landet. På frågan om vad som kan bli bättre finns det en tydlig tendens bland svaren.

– Förslagen till förbättringar handlar mycket om infrastruktur. Man vill ha bättre vägar, kollektivtrafik, vatten och avlopp och bredband, säger Christina Eneris.

Resultatet av undersökningen presenterades i den lilla orten Hillevik norr om Gävle. En ort som verkar vara representativ för genomsnittet av dem som svarat på enkäten.

Carina Hägg och Carola Eurenius har bott i Hillevik med sina familjer i några år och har inga planer på att flytta därifrån.

– Det är nära till havet och det är nära till Gävle. Det är frihet att bo här, säger Carina Hägg.

Men sedan bussen slutade att gå in till samhället måste de ta sig nästan tre kilometer för att kunna ta bussen till Gävle.

– Det fungerar ju att ta sig till bussen på sommaren men inte på vintern när det är mörkt och kallt, säger Carola Eurenius.

Kommunalrådet Per Johansson lovar att man ska ta till sig synpunkterna från de boende när man utformar förslaget till program för översiktsplan. Men någon buss till Hillevik kan han inte lova.

– Jag tror att de flesta förstår att man inte kan få kollektivtrafiken utbyggd överallt. Men vi ska titta på flera intressanta förslag som har kommit om att till exempel bygga pendlingsparkeringar vid busshållplatser, säger Per Johansson.