Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gamlas larm måste lagas

SANDVIKEN
Nattpersonalen på Skogsgläntans äldreboende har fått nog av underbemanning och trasiga sänglarm.
I ett brev till socialchefen Olle Westling kräver de att larmen lagas och att de blir fler så att de kan garantera de boendes säkerhet.

Annons
Men Birgitta Eklöf, enhetschef på Skogsgläntan avfärdar deras oro som överdriven.
Sedan 1999 jobbar nio personer natt på Skogsgläntan. De jobbar tre åt gången, och har då ansvar för 33 boende på två våningar. Många av de boende är dementa.

Vet inte från vilken säng
De boende har larmmattor i sina sängar så att personalen ska märka om någon kliver upp under natten. Men enligt personalen har de inte fungerat riktigt på flera år. Och även om larmet går ser man inte vilken säng det kommer från.
När man bara är tre personer som jobbar är detta oacceptabelt, menar personalen i sitt brev. De kräver att få jobba fyra och fyra, som de gjorde innan 1999. Då kunde de vara två på varje våning, och hade bättre koll på de dementa, menar de.
Men Birgitta Eklöf säger att det inte finns några pengar till att öka ut personalstyrkan. Hon har sökt mer pengar men inte lyckats få gehör för det.

"Larmen fungerar"
Däremot hävdar hon att larmen fungerar. Trots att den personal Gefle Dagblad talade med under torsdagen intygade att den inte gjorde det.
Hur kommer det sig?
-Det vet inte jag, säger Birgitta Eklöf först, men medger sedan att alla larmmattorna inte är "riktiga".
-Det är antingen fel på mattorna eller fel i väggarna. Ett tag var det stora problem, då såg man inte var det larmade, säger hon.

Ordnat om två veckor
Men allt ska fungera inom två eller tre veckor, förklarar Birgitta Eklöf.
Fram till dess kan alltså de dementa och i flera fall förvirrade äldre som bor på Skogsgläntan kliva upp mitt i natten utan att personalen märker det. Med tre vårdare på 33 boende kan det dröja en stund innan det märks.

Maktlösa
"Vi känner oss helt maktlösa eftersom vi inte kan garantera de boendes säkerhet och på grund av detta känner vi att vi inte gör ett bra jobb", skriver personalen i sitt brev.
De kräver ett möte med Olle Westling och Birgitta Eklöf om situationen senast den 22 september.

MAGNUS LUNDQUIST