Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gillar det nya landet

SANDVIKENInte alla barnfamiljer skulle lämna en trygg tillvaro i sitt hemland med bra jobb, lägenhet och mängder av vänner bara för att få prova något nytt.

Men det var precis vad Zofia och Marek Kocemba gjorde när de tog barnen med sig från södra Polen till Sandviken för att arbeta som familjeläkare.
- Vi trivs mycket bra. I Sandviken finns allt som man behöver och det är nära till allt, säger Marek Kocemba som arbetat på hälsocentralen Centrum sedan april.
Hans fru Zofia Kocemba har endast jobbat några veckor på hälsocentralen Torget, men också hon är eld och lågor. Hon berättar att precis när hon börjat jobba var hon med på en avskedsfest för en annan läkare.

"Hjälpsamma"
- Alla var mycket snälla, de pratade och skrattade. Ingen kan säga att svenskar är tysta och tråkiga. På jobbet är alla mycket hjälpsamma och det är viktigt för oss. Vissa av våra kollegor som kommit till andra landsting hade det mycket svårt i början, någon fick en riktig depression, så vi har nog tur, säger hon.
Vi träffas på familjens veranda på Nya Bruket. Barnen Nikolaj, 2 år, och Jakub, snart 6, springer omkring i kvällssolen i det barnvänliga området. De började på dagis härom veckan och har ännu inte lärt sig svenska.
Men det har deras föräldrar, som under intervjun bara behöver titta efter enstaka ord i ordboken.
Innan flytten intensivpluggade de svenska ett halvår i Warszawa för att klara socialstyrelsens hårda test. Men provet var skriftligt och ganska inriktat på medicinska termer. På plats i Sverige återstår mycket arbete.
- I början var det svårt att prata med patienter. Vi hade en bra grund, men vi tränade inte så mycket på vardagligt språk på kursen. I Sverige pratar läkare och patienter ganska mycket om vardagliga saker, mer än i Polen, och det är viktigt att vi anpassar oss, säger Marek Kocemba.

Bättre och bättre
Han tycker att allt går bättre och bättre för varje vecka. Och han träffar inga patienter utan att någon annan är med och kan ge stöd. De första sex månaderna av det treåriga kontraktet arbetar nämligen de polska läkarna under överseende, i väntan på svensk läkarlegitimation.
- Jag tror att de sex månaderna ska räcka för att lära sig och kunna ha egna patienter, säger Marek Kocemba.
Om han har rätt kommer familjen att stanna i Sverige till år 2005. Vad som händer sen kan de inte säga.
- Det blir Sverige eller Polen, inga fler nya språk, säger Zofia Kocemba.
- Men i går sa vår handledare att vi pratar bättre än danskar, skrattar Marek Kocemba.