Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gjorde sitt jobb

Annons

Det är otroligt skönt att vara i ett land där man kan tala fritt, konstaterade journalisten Martin Schibbye när han och Johan Persson på fredagsförmiddagen landade i Sverige.

Till syvende och sist är det den rättigheten som det handlar om.

Tyvärr är det fortfarande många, inte minst ledande politiker i flera olika partier, som missar poängen och istället härjar om Martin Schibbyes politiska hemhörighet (han har för några år sedan, innan han började jobba som journalist, proklamerat att han är stolt kommunist), och som ifrågasätter lämpligheten av att journalister åker till länder som UD avråder resor till!

Många efterlyser en kritisk granskning av de båda och gliringarna är många om att de blev räddade av Carl Bildt, vars inblandning i Lundin Oil ju var en del av det de båda frilansjournalisterna åkte till Etiopien för att granska.

Det är att blanda ihop begreppen.

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till Etiopien för att granska en pågående konflikt i den stängda Ogadenprovinsen och valde då att färdas och samtala med den ena sidan i konflikten, ONFL-gerillan som kämpar för att göra området självständigt. De åkte dit för att granska de brott mot mänskliga rättigheter som befolkningen utsätts för. Och de åkte dit för att undersöka Lundin Oils förehavanden i området, ett bolag som ju har kopplingar till utrikesminister Carl Bildt.

Martin Schibbye och Johan Persson har, som de själva uttryckt det, utfört gammalt hederligt journalistiskt fotarbete. De har samlat in material, talat med de inblandade i en konflikt. För detta blev de gripna, torterade och slutligen dömda i en farsartad rättegång med fabricerade bevis till elva års fängele.

Det tål med andra ord att upprepas: Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien för att de gjorde sina jobb.

Någon som också gjort sitt jobb är Carl Bildt och övriga inblandade på UD. Den tysta diplomati – vars effektivitet stundtals blivit ifrågasatt, inte bara på denna ledarsida utan även från många andra håll – har uppenbarligen varit verksam i detta fall. Hade han inte gjort sitt jobb som utrikesminister på grundval av att de båda fängslade journalisterna var på plats bland annat för att granska Lundin Oils förehavanden, hade Carl Bildt inte varit utrikesminister i en demokrati.

De journalister som riskerar sina liv för att ge oss adekvata rapporter från oroligheterna i mellanöstern, som exempelvis Syrien, kan inte bry sig om att det inte anses vara säkert att åka dit, då skulle vi inte få några rapporter alls om det som händer där. Regimen skulle ostört kunna fortsätta att slakta civilbefolkningen utan att vi fick reda på det.

Det är skrämmande att det finns så många i Sverige som på fullaste allvar tycker att journalister ska välja den enkla vägen. Att stanna hemma, att hålla tyst.

KARIN BERGKVIST

karin.bergkvist@gd.se

Politisk redaktör

Annons