Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har aldrig varit så rädda

SANDVIKEN- De bara fortsatte och fortsatte. Jag har aldrig varit så rädd. Jag är fortfarande rädd. Hela tiden, säger Marina Bodell.

Annons
Hon och Ola Jansson är de båda handikappade som trakasserades och misshandlades av ett gäng på Jerntorget i Sandviken på lördagskvällen. Gefle Dagblad har under flera dagar berättat om händelsen.
- De höll i mig. Jag kunde inte göra nånting alls. Jag har ju bara en hand. Det är det värsta som har hänt mig, säger Ola.

Angelägna att berätta
Trots att det uppenbarligen är svårt, är de angelägna om att berätta.
- Först bar de omkring på Ola, höll honom i benen och armarna och svängde med honom. Sen bara släppte de ner honom i backen. Mig knuffade de omkull. Jag slog nacken och armarna. Jag sa: "Ser ni inte att ni gör Ola illa?". En tjej som var med sa: "Jävla hora. Lägg dig inte i". De spottade mig i ansiktet, på mina glasögon, så att jag inte såg nåt.
Marinas röst bryts, hon tittar i marken, blinkar några gånger. Flera gånger när hon berättar upprepar hon:
- Jag kan inte fatta hur nån kan göra så här.

Epilepsianfall
Hon är sjukskriven sedan händelsen. Ola, som jobbar på Samhall, har börjat arbeta efter att ha varit sjukskriven. Sömn och mat har det varit dåligt med. Marina berättar att hon har kräkts flera gånger och att hon fått ett epilepsianfall i veckan.
- Jag är rädd att gå ut. Det är otäckt med stora folksamlingar. Det var ju så mycket folk där då. Men jag går och möter Ola när han kommer från jobbet så han slipper gå ensam hem.
De åkte till Åland för att fira en kompis som vunnit guld i handikapp-SM i boccia. Redan i bussen på nedresan och på båten kände de sig utsatta för det gäng där de tre personer ingick som nu är misstänkta för misshandeln. Stämningen ska ha blivit aggressiv när Marina och Ola skrattade vid ett tillfälle.
- De trodde att vi skrattade åt dem. Vi tyckte bara att det var lustigt att de handlade så mycket läsk, massor med burkar, i butiken på båten, säger Marina.
På bussen hem var de rädda.
- Jag tänkte hela tiden: Hur blir det när vi kommer fram? Jag var glad att det skulle vara så nära polisstationen. Det kändes tryggt i alla fall, säger Marina.
Gängets aggressioner kulminerade mycket riktigt utanför bussen.
- De började med Ola. De skrattade. Jag tänkte att polisen eller nån måste komma och få dem att sluta.
De har tänkt mycket på Hasse Persson som ingrep och blev svårt misshandlad.
- Det var otäckt att se. Han blev helt sönderslagen och blodig, säger Marina.
De säger att det dröjde väldigt länge innan polis var på plats, något som har tillbakavisats av polisen.
- Polisen sa i tidningen att det tog fyra minuter. Så var det inte. Vi väntade och väntade. Till slut kom en polisbil som åkte iväg på en gång. De steg inte ur polisbilen ens. Sen kom ambulansen och sen polisen. Då var allt över, berättar Marina.
Men de poliser som kom var bra, tycker de.
- De frågade hur vi mådde och så. Det var snällt.
Marina berättar att hon grät efter händelsen, att de båda var väldigt skärrade. Efteråt tog de sig hem själva.
- Vi hade tur som hade en kompis som gick med oss, han som vann SM-guld.
De är oroliga för att möta gänget vid en rättegång.
- Det blir hemskt. Men då är det väl i alla fall nån polis där, säger Marina.

SOFIA ÖHLANDER