Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har en pool hemma i vardagsrummet

De gjorde verklighet av sin dröm och byggde en egen paradisstrand hemma.

Egentligen var de på väg att sälja sitt hus, mitt emot Göransson Arena. De längtade efter något nytt och hade börjat blicka mot Gävle. Men när de upptäckte hur höga priserna var kände båda att de ville göra något roligare för pengarna.

De gjorde verklighet av sin dröm och nu har de en pool mitt i vardagsrummet. Med skön konst på väggarna och en proffsig bardisk i hörnet.

– Lyckan i det här är att varje detalj blev så rätt, säger Petra och glittrar i kapp med vattnet som kluckar som en liten paradisstrand framför den mjuka soffgruppen i stoppad textil.

Här sitter de ofta på kvällarna och spelar musik eller äter mat. Eller bara tittar ut över det rogivande vattnet.

– På fredagarna efter jobbet sätter vi oss ofta i baren och tar en drink och pratar om veckan som har varit, säger Jerry och lutar sig nöjd tillbaka i fåtöljen.

Och precis när de får lust är det bara att hoppa i. Vattnet håller konstant 28 grader, det spelar ingen roll om det regnar ute, är mitt i natten eller på självaste julafton. Ett tag hade Petra en idé att hon skulle simma med kandelabrar tidigt på morgnarna. Men hon var för trött och det blev bara en gång.

– Men när Tomas Ledin var här hade yngsta dottern fest och ungdomarna övertalade oss att gå med till konserten, berättar Petra. Vi hade så trevligt och alla ville hit igen. Ungdomarna gick inte förrän efter midnatt och då blev jag sugen på ett bad och hoppade i. Det var en fantastisk känsla.

Jerry som jobbar i byggbranschen har byggt det mesta själv och han har hunnit fundera en del under arbetets gång.

– Det finns en tanke som har växt fram hos mig under byggtiden, säger han och ser eftertänksam ut.

– Man blir ju inte roligare med åren. Det vet man ju själv att det inte alltid är så kul att sitta med sina gamlingar och dricka kaffe i köket. Men nu har vi något mer att erbjuda! Vi vill ju att de unga ska komma hit och förhoppningsvis har vi förbättrat oddsen.

Den nya utbyggnaden innehåller även matrum, dusch och bastu. Själva poolrummet är på 90 kvadrat och rymmer många gäster. Vid inflyttningsfesten kom det 30 personer som badade och åt. Planlösningen är öppen med fri sikt mellan matrum och pool och trots att poolrummet har klinkers på golvet känns det både ombonat och mysigt med mörka tapeter i stilfullt mönster, blanka kuddar i soffan, stora palmer och spännande konst, allt i skalor mellan grått och aubergine. Petra har jobbat med Gästrik Konst i fem år och är mycket intresserad av konst. På den stora väggen hänger en mansfigur i olja omgiven av bubblor med en treudd i handen. Den är målad av Lisbet Leonora Halldin och som gjord för ett vattenrum. Mellan bastun och baren hänger ett helt annat uttryck som Sassa Nordström har skapat. Fast Petra inte skulle köpa fler ville den prompt följa med hem från Konsthallen.

– ”Nu är det färdigt,” tänkte jag när jag såg den på långt håll, ler Jerry.

– Det stämmer, jag blev helförälskad direkt, erkänner Petra utan att tveka. Den utstrålar en känsla av mildhet och andlighet som tilltalar mig.

Nu hänger den där som gjord för rummet. Ibland har Petra känt sig avundsjuk på konstnärliga och kreativa människor. Ända tills det slog henne att inredning också kan vara att skapa.

– Hon är jättebra på det, säger Jerry igen. Att få ihop detaljer till en helhet.

Hon har formgett och färgsatt och han har byggt det mesta, eldragningar och rörmokeri har de lejt bort. Även köket är helt nytt i ljust gråa toner. Två år har det tagit att få allting klart och det svåraste var att ta alla beslut. Var ska fönstren sitta, hur många centimeter ska sticka ut? Hur fixar man bra ljud från högtalarna i ett så stort rum? Och hur vet man var alla lampor ska vara när rummet bara är ett tomt skal?

Men allt blev bra till sist och tilltalar alla åldrar. Petras barnbarn älskar att bada och den här sommaren har det varit perfekt för dem med en inomhuspool. Om det skiner upp är det bara att öppna stora dörrar av glas mot altanen utanför. När de kommer brukar Petra slänga i ett gäng med badleksaker i vattnet. Men Jerrys föräldrar är precis lika förtjusta. De är unga i sinnet och ofta med på fester och de första som kom för att prova den nya anläggningen. Efter maten reste sig Jerrys pappa raskt från bordet och sa att ”Nu ska jag bada!” Sen dök han i i bara kalsongerna så att svallvågorna gick höga.