Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har förlorat två barn

Elin Hedlund och Alex Lindqvist har förlorat två barn strax innan de skulle födas.

Dessemellan föddes Theo. Då fick Elin Hedlund blodförtunnande medicin.

De är mycket kritiska till att hon inte fick det när de väntade barnet som skulle bli hans lillasyster.

Theo sitter med vid köksbordet en stund innan han försvinner till roligare lekar än vuxenprat. Han skulle ha haft två systrar om de inte hade dött i hans mammas mage strax innan de skulle födas.

Elin Hedlund och Alex Lindqvist har anmält Gävle sjukhus till Socialstyrelsen, något GD berättade i en kort artikel utan deras namn, i förra veckan. De anser att hon vid den senaste graviditeten borde ha fått den blodförtunnande medicinen Trombyl, som hon fick när de väntade Theo. Nu avled dottern, som de döpt till Svea, av en lossnad moderkaka och små blodproppar i kärlen fyra veckor innan hon skulle födas.

– Jag tycker inte att de har skött sitt jobb, säger Alex Lindqvist.

Elin Hedlund har diabetes sedan hon var elva år. I dag är hon 24. Under den första graviditeten var blodsockret stabilt, men barnet, som de döpte till Meja, avled i magen ett par veckor innan hon skulle födas. Orsaken var blödning från moderkakan och någon blodpropp, berättar Elin Hedlund.

När hon väntade Theo fick hon Trombyl och var orolig under graviditeten.

– Hela tiden, konstant.

Men allt gick bra.

Under den tredje graviditeten frågade hon läkaren i vecka 18 om hon inte skulle få Trombyl den här gången också. Läkaren sa att det inte var nödvändigt, men förklarade inte varför. Hon ifrågasatte inte beslutet.

– Jag är inte utbildad. De ska ju ha koll.

Förlossningen var planerad till juni. I mars blev hon matförgiftad och fick ligga på intensiven ett dygn. Efter det gick inte hennes blodsocker att få ner till en normal nivå. Den 30 maj upptäckte man på ett planerat sjukhusbesök att barnet saknade hjärtljud.

I juli fick de i ett brev veta varför hon avlidit. Där står också att Trombyl inte är något säkert skydd mot moderkaksavlossning, men att det kan påverka kärlen till det bättre och kan vara aktuellt nästa gång. Läkaren skriver också att det kan ha samband med Elin Hedlunds diabetes och hon upplever att sjukvården lägger skulden för det som hänt på henne.

I samtalet med en annan läkare strax efter att de fått brevet ifrågasatte Alex Lindqvist beslutet att inte ge Trombyl. Han fick till svar att det var för sent i vecka 18.

– Men jag har hört av andra att det ska vara okej, säger Alex Lindqvist som även fått veta det av andra läkare.

Att en andra gång uppleva att förlora ett barn strax innan det ska födas har satt spår. Båda är fortfarande sjukskrivna.

– Vi måste hålla oss så starka som möjligt för Theo. Sedan kommer sorgearbetet.

Precis efter att de hade förlorat Svea hade de kontakt med en kurator, men sedan dess har de väntat på den krishjälp de har behövt. Först nu har de via hälsocentralen fått stöd och har varit på ett samtal.

– Man ska inte behöva vänta, säger Alex Lindqvist.

Att ha upplevt att, som han säger, det värsta som kan hända igen, har de inget förtroende för Gävle sjukhus längre.