Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har gladaste kossorna

KUNGSGÅRDENLars och Maja Holmström satsar på ekologiskt jordbruk och får i dag ta emot distriktsveterinärernas pris för "God djuromsorg" vid en ceremoni i Valbo.

Annons
- Det är första gången priset delas ut och vi känner oss mycket hedrade, säger Lars och Maja. Men vi vet inte om vi sköter våra djur på ett bättre sätt än vad andra mjölkkorsbönder gör.

30 mjölkkor
I ladugården finns 30 mjölkkor på lösdrift. Här har de tillgång till särskilda matplatser och bås där de kan vila.
Här finns också fyra småkalvar som nyfiket står i ett hörn.
En ko vid namn Svea ska kalva vilken timme som helst.
- Vi hade en viss förhoppning att Svea skulle kalva lagom till ni kom, men så blev det inte, menar Lars.
Makarna värnar lite extra om kossorna.
- Vi gillar våra kossor, säger Maja med övertygelse i rösten. Men samtidigt har vi fått belägg för att även skötarna måste må bra för att djuren också ska göra det. Ingen vill väl egentligen vanvårda sina djur utan det måste vara andra saker bakom.
Närmare 30 ungdjur finns på olika fäbodar runt närområdet.
- Men 30 mjölkkor är egentligen för lite för att få bra lönsamhet, förklarar makarna Holmström. Ändå skulle vi behöva ha en anställd för att hinna med alla sysslor.
Holmströms har 35 hektar egen mark och arrenderar 30 hektar av kommunen.
- För att arrendera av kommunen måste vi ha ekologisk satsning, förklarar Lars. Nu har vi varit kravproducenter i nästan 15 år.
Att vara kravproducent av mjölk höjer förtjänsten med 40 öre per kilo mjölk.
- Men det skulle vara minst tio öre mer, menar Maja. Så var det när vi började för 15 år sedan.

Även skog
Till gården hör också 195 hektar skog.
- Det är väl skogen som gör att verksamheten går runt, menar Lars. Samtidigt har jag en längtan till skogen och mitt hjärta finns där.
Att vara bonde i dag är i stort en heldagssyssla. Senast 5.30 varje morgon börjar mjölkningen och sedan avlöser sysslorna varandra till sena kvällen.
- Vi gör säkert dubbla arbetspass, menar makarna. Nu har vi i alla fall avbytare två dagar i månaden annars är det ett intensivt arbete som kulminerar under sommarhalvåret när ensilaget och höet ska bärgas.

Grannarna ställde upp
På valsöndagen insjuknade Lars i akut blindtarmsinflammation. Nu fick Maja dra ett tungt lass.
- Grannarna ställde upp och körde ensilagen åt mig och hjälpte också till med mjölkningen, säger Maja. Dessutom kom dottern hem från Stockholm för att hjälpa till och samma sak med sonen som bor utanför Malmö. Så det behövs verkligen ett socialt nät som fungerar när det blir problem.
Det var Lars pappa som byggde huset 1955. Då hade flyttlasset bara gått några hundra meter från Åsen.
- Släktgården där hade funnits i fyra generationer, berättar Lars. 1978 tog makarna över jordbruket och 1980 byggdes ladugården ut.
I dag får de lön för deceniers slit för att få glada kor.
JÖRGEN LARSSON
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se