Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har kommit för tidigt

– Den här branschen är väldigt, väldigt smutsig.

Enligt bäruppköparen Åke Andersson i Järbo bär hans egen yrkeskår ett stort ansvar för att skogarna är fulla av bärplockare. Trots att det inte finns några bär.

– Så här ser det ut, säger Åke Andersson när han håller upp ett blåbärsris och pekar på bären.

– Det är grönt, rött och blått. Hälften av blåbären har inte mognat än.

Åke Andersson är bäruppköpare men har inte kunnat dra igång sin verksamhet än. Vid samma tid förra året hade han redan varit igång ett par veckor. Men i år kommer juli att hinna bli augusti innan bärplockandet kan dra igång på allvar tror han.

– Jag har aldrig varit med om att det varit så sent. Det kommer att bli blåbär men de är inte klara än. Så de som kommit hit för att plocka bär har kommit för tidigt.

Än har ingen börjat plocka bären i trakterna kring Järbo men Åke Andersson syftar på det stora antal bärplockare som slagit läger kring Söderhamn och Mehedeby. Och han har sina teorier om varför de har kommit.

– Det är bäruppköparna som ligger bakom det här. Annars skulle det inte komma så mycket folk. Det är ju samma liv varje år, säger han.

Enligt Åke Andersson går det inte att hindra att bärplockare kommer hit även om det inte finns några bär. Ryktet om pengarna som går att tjäna under en bra sommar gör att folk söker sig till Sverige oavsett. Men han menar att bäruppköpare borde kunna hejda plockare från att komma hit för tidigt om de bara ville. Men det finns taktik i att ha mycket folk beredda.

– De vinner inte på det nu, men de vinner på det sen. När det väl kommer bär har de en massa människor ute i skogen och då får uppköparna in mycket blåbär.

Själv beskriver han sig som en mindre aktör som köper mellan 80 och 140 ton beroende på säsong.

Några bärplockarläger har aldrig slagits upp i skogarna runt Järbo, de håller sig kring de stora uppköparna, menar Åke Andersson vars egna leverantörer främst består av inflyttade thailändare i Sandviken.

Men känner du inte ett personligt ansvar även om de inte kommer hit, du verkar ju i en bransch där situationen har blivit så här?

– Personligt och personligt. Man tänker ju på det, man får ju höra mycket om hur det är. Man tar ju åt sig lite för man vet ju hur dåligt ställt de har det.

– Men jag kan inte göra något, det är ju de här stora uppköparna som kanske borde känna mer ansvar, säger Åke Andersson.