Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har Norrlands största havtornsodling i Ockelbo – skördar med finsk dammsugare

När Christina Ståhlberg och Anders Jonsson på Karl Jansson-gården i Persbo, Ockelbo ville hitta något för att hålla åkrarna öppna fick de fundera ett tag. Verksamheten skulle inte konkurrera med något i närheten. Till slut kom de på det - havtorn!

Att havtorn är otroligt rika på c-vitamin vet väl de flesta. Att de också är svåra att plocka på grund av alla vassa taggar vet de som försökt sig på det. Men att det går att odla havtorn på vanlig åkermark är nog en nyhet för många.

– Vi ville få hit något som inte konkurrerade med andra odlare, berättar Christina.

Karl Jansson-gården är hennes föräldrahem. Hennes pappa hade får och efter det var det hästar som betade markerna öppna. Men sen ett antal år är det tomt i hagarna och marken började växa igen. Det var då Christina och Anders började fundera vad de skulle göra med de 2,3 hektaren åkermark. Nu växer det 2 800 honplantor och 500 hanplantor av havtorn i räta rader på åkern. När vinden lyfter bladen glittrar det av silver och det ser nästan ut som en olivlund men med stora orangefärgade klickar.

– Zeppelinaren är för att hålla fåglarna borta, berättar Christina och vänder blicken mot himlen där en farkost hovrar över havtornen.

Hon och Anders visar runt. Havtornsplantorna köpte de för tre år sedan från Lettland. Det är fyra olika sorter som kom som små kylda pinnar. Senare har de fått sällskap av en svensk sort, Svenne och Lotta. De trivs utmärkt på den soliga och vindpinade åkern.

– En del blir som träd, andra är buskigare. Han- och honplantorna ser olika ut. Hanarna bildar kottar. De förädlade havtornen är snällare än de vilda och har färre taggar.

Christina och Anders har legat lågt med att de har en havtornsodling eftersom de ville vara säkra på att det skulle bli skörd men sedan en vecka tillbaka har de skördat de guldgula bären. Anders visar en finsk dammsugare som ska vara till hjälp. Det är en industridammsugare med grenade rör.

– Men bären sitter så hårt så man måste ändå pilla loss dem men när de hamnar i dammsugaren är de fria från skräp, berättar Anders och visar anläggning för tork och tvätt där bären sen hamnar.

Karl Janssons-gårdens havtornsodling är en av fyra i Sverige och Norrlands största.

– Vi vill sälja färska, frysta bär, råsaft och pulver, berättar Christina. Omegafett, som tar upp fettlösliga vitaminer, finns inte i andra bär men det finns i havtorn. Havtorn används inom skönhetsindustrin också,

Men framför allt har de blivit populära på grund av att de små bären är sprängfyllda med c-vitamin. Ett enda bär motsvarar tre-fyra apelsiner. Helst ska bären ätas frysta. Anders och Christina tipsar om att havtorn är väldigt gott i hop med vanilj.

– Vi ska vaccumpacka bären för att behålla vitaminerna och undvika frysskador. Alla är välkomna att handla hos oss på kvällarna.