Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har tröttnat på lönestrulet

GÄVLENu räcker det, Gävle kommun. Vi är förbannade. Sussie Rådström och Eva Eriksson, undersköterskor på Solbergahemmet i Bergby har fått nog.

- De stampar på vårdpersonalen hela tiden. Vi ska synas men inte höras, säger Sussie Rådström.
Det som fått måttet att bli rågat är beskedet att de, bland kommunens 6 500 anställda, inte får ut sina nya löner före sommaren utan först i september.
Detta trots att de centrala förhandlingarna sedan länge är klara. Det som skapar förseningen är att alla lokala förhandlingar inte är klara. Dessutom har ett nytt lönesystem skapat stora problem.
- Det blev fel hela tiden. Det var först i maj som jag fick en lön som stämde sedan januari. En arbetskamrat fick bara 1 500 kronor och beskedet att det skulle rättas till på nästa lön. Och alla orkar inte bråka, säger Eva Eriksson.

Skrev en insändare
De ser trötta, lite uppgivna ut. Men det var ilska, inte uppgivenhet, som fick Sussie Rådström och arbetskamraterna på Solbergahemmet att författa en insändare till Gefle Dagblad. Men i stället för en insändare i tidningen blev det ett möte. Ilskan finns kvar, tillsammans med besvikelsen.
- Vi satt en natt på jobbet och pratade och kände att vi måste göra något. De kan inte få köra över oss hel tiden. Man är orolig varje gång man får lönebeskedet. Och så nu det här. Många hade räknat med de här pengarna till semestern, säger Sussie Rådström.
Nu går lönen nästan uteslutande till räkningarna. Som det brukar vara.
- Det är ju våra pengar de bollar med, som vi behöver och som de får ränta på nu. Vi får i stället betala ännu mer i skatt eftersom den retroaktiva delen blir större, säger Eva Eriksson.
Hon tillägger att det hade känts något bättre om kommunen ändå visat någon förståelse och uppskattning för det jobb de gör.
- I stället lägger de på oss fler arbetsuppgifter hela tiden, säger Sussie Rådström.
När beskedet om att den nya lönen inte kommer förrän i september lät inte reaktionerna vänta på sig.
Fackförbunden krävde 5 000 kronor i kompensation per anställd för förseningen. Till detta sa kommunen dock nej. Ett initiativ till en protestlista togs så. Namninsamlingen ska gå ut till alla enheter och sedan överlämnas till kommunledningskontoret i augusti.
- Alla skriver nog mycket villigt på. Jag tror även de som är på semester kommer in för att göra det, säger Sussie Rådström.

Flera orsaker
Gävle kommuns förhandlingschef Magnus Sörebö säger att det är fler faktorer som gör att de nya lönerna låter vänta på sig.
- Först och främst, grunden i det här är ju att förhandlingarna inte är klara för alla förbund. Det här beror inte bara på en person, på mig, utan på flera inblandade, däribland facken. Vi har nu individuell lönesättning i stället för generell, vilket också gör att det tar längre tid, säger han.
Det nya lönesystemet är en annan faktor.
- Vi har haft inkörningsproblem. Vi måste säkerställa produkten för att se att allt fungerar och det tar tid.
Han tror dock inte på ytterligare förseningar. De nya lönerna betalas ut i september, men inte tidigare än så.
- September är rimligt att tro på, säger Magnus Sörebö.
Sussie Rådström och Eva Eriksson säger att de trots allt tycker om sina jobb. De har båda många år bakom sig i yrket.
- Jag trivs. Det är väldigt givande och de gamla är helt underbara att jobba med. Men det krävs högre löner, uppskattning och respekt. De vet inte vad vi egentligen gör och tycker väl bara att vi gnäller, säger Sussie Rådström.
Hon är ensamstående mamma. För att få lönen att räcka till har hon nu tagit på sig extraskift. Tidigt på morgonen gick hon av sitt skift.
- Jag har jobbat sju nätter i sträck nu. Jag måste jobba extra för att klara mig, få det att gå ihop. Det är många ensamstående som gör så, säger hon.
Nu är hon sommarledig.
- Men det känns inte roligt att gå på semester.

SOFIA ÖHLANDER