Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hittade hem i lugnet och plats för skaparlusten: "Man är en sån där googlesnickare, vi får se när allt rasar"

Artikel 5 av 23
bostadspuls
Visa alla artiklar

Nära naturen och ändå nära till stan.
Läget i Lexe fick Jessika Eriksson och Andreas Jakobsson att bege sig ut på en renoveringsresa. Tre år senare har deras hus fått en helt ny kostym, både inne och ute.
– Vi har gjort nästan allt själva, säger Jessika Eriksson.

Annons

TV: Följ med till Jessika och Andreas ånära tomt: "Det drar med sig så mycket av djurlivet också"

Den 1 juni 2014 fick de nycklarna till trähuset från 1920 och samma dag slog de ut väggen i köket. Arbetet var igång.

– Jag gjorde en planlösning i 3D på datorn och bollade med den i ett halvår innan vi flyttade in, berättar Jessika Eriksson.

Det var hon som föll för huset, trots att hemnetbilderna visade en inredningsstil som inte var deras.

– Huset var smurfblått, men så var det läget. Jag gick in och kollade gång på gång, berättar Jessika Eriksson.

De åkte på visning och läget, intill Gavleån, avgjorde. Andreas Jakobsson berättar att han är uppväxt på landet. De ville bo närmare naturen och här kunde de göra det samtidigt som de har nära till stan. Höga alar sträcker sig mot himlen granne med tomten och en stig leder ner till Gavleån. Djurlivet har de också inpå knuten, bävrar, rådjur, harar och havsörn bland annat.

– Två gånger har jag sett kungsfiskare i trädgården, berättar Jessika Eriksson.

De blå trähusen på tomten, boningshuset, garaget, boden och lusthuset är numera, liksom det nya förrådet, vitmålade. Invändigt har väggar, golv och tak fått nya kläder och mot trädgården vetter en tillbyggnad med plats för fika och Jessikas piano.

Många timmars jobb ligger bakom förvandlingen. De har gjort det mesta själva, bara tagit hjälp med el och plåtarbete. Renoveringsarbetet är också ett gemensamt intresse och det märks när de berättar att de är ett samspelt par som trivs med att arbeta tillsammans. Sommarstugan, där de tidigare fick utlopp för skaparlusten, har de nu sålt.

Läs mer: Jaktstugan blev deras stora balkong

– Vi har ett dagkit och ett nattkit med verktyg. Det är handsåg som gäller på kvällarna så att vi inte gör grannarna tokiga, säger Andreas Jakobsson.

– Grannen sa: Ni har gjort mer på två år än vad jag har gjort på tjugo år, berättar Jessika Eriksson och säger att de har blivit varmt välkomnade av grannarna.

Grundtanken med renoveringen är att göra plats för gäster, att kunna sitta många och äta och prata och även sova över. De har gärna familj och vänner på besök.

Huset är från 1920, då två bröder byggde det och grannhuset. På tomten ligger också en liten stuga, boden, som två familjer flyttade in i när den byggdes 1918. Den är nu deras nästa renoveringsprojekt.

De återanvänder gärna material och har snickrat några av möblerna. Golvplankor blev till exempel ett bord till altanen. De är självlärda när det gäller allt med huset.

– Man är en sån där googlesnickare, vi får se när allt rasar, ler Andreas Jakobsson.

Vi sitter vid långbordet under pergolan, med utsikt över nya rabatter, en skog av rabarber och växthuset. Intill hörs vattenporlet från två dammar där en snok och en groda hittat hem i den ena.

– Jag har inget tålamod med trädgården, jag vill ha allt stort med en gång, skrattar Jessika Eriksson.

Pergolan har de byggt på det stora trädäck som fanns längst ner i trädgården. Här står också det senaste projektet som blivit färdigt, ett utekök. Står man vid diskhon ser man rakt ut över grönskan mellan alarna, mer mot ån. Trots allt arbete de lägger ner gör närheten till naturen det rofyllt.

– Här har vi hittat hem till lugnet, säger Jessika Eriksson.

Läs mer: Anna har skapat en lantlig idyll mitt i ett industriområde

Jessika Eriksson & Andreas Jakobsson

Bor: i hus i Lexe från 1920

Intressen förutom husrenovering: inredning, musik, måleri (Jessika) och fiske, snowboard, skateboard och måleri (Andreas)

Det bästa med renoveringsarbetet: Tillbyggnaden och vårt teamwork (Jessika)

Det värsta under renoveringsarbetet: när vi skulle dra vatten till boden. Vi hade räknat på att fallet till avloppet skulle funka. Men när firman kom sa de att det inte skulle gå utan vi måste köpa en pump för 25 000. Sedan visade de sig att de gjort fel och fick gräva om alltihop... (Andreas)