Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hoppas på lagliga streetrace

SANDVIKEN
Joakim Balkefors och Tony Greis, båda 20, vill göra något för alla som gillar bilar.

Annons
Nu planerar de ett lagligt alternativ till nattliga streetrace, en entusiastutställning på Valbo köpcentrums parkering och en gemensam web-portal för motorsporten i Gävleborg.
Joakim Balkefors och Tony Greis har tröttnat på att det görs så lite för motorintresserade ungdomar i Sandviken.
Redan den 6 september håller de sitt första egna arrangemang. En bilträff på Valbo köpcentrums parkering. Där tänker de berätta om sin plan att starta lagliga steetrace någonstans i närheten. De har redan bjudit in lokala politiker och polisen till ett möte där de ska presentera sin idé.

Träffas nattetid
Bakgrunden är att det har blivit väldigt populärt med streetrace den senaste tiden. Folk med trimmade bilar träffas nattetid vid ensliga raksträckor för att köra i kapp. Något som är både farligt och förbjudet.
Så när Joakim Balkefors och Tony Greis läste i tidningen Bilsport att man i Göteborg har hittat på ett lagligt alternativ till streetrace blev de eld och lågor. De kontaktade arrangörerna i Göteborg, som lovat komma hit och vara med på mötet med politikerna. Ett möte som killarna hoppas ska bli startskottet för något liknande i Gävleborg.
- Det är svårt att inte vara positiv till att olaglig streetrace slutar, eller minskar radikalt, resonerar Joakim Balkefors.
Kommissarie Ulf Hagberg vid trafikpolisen i Göteborg förklarar att Göteborg tidigare hade stora problem med streetrace. Bland annat hände flera allvarliga olyckor under de illegala tävlingarna. De försökte först förhindra loppen, men det ledde bara till att problemet flyttades. Lösningen blev "Körning på upplåten sträcka utan vinnarindikering". Ett byråkratiskt namn på det som entusiasterna döpt till Blackrace. Man tävlar bara mot klockan på en gatstump som stängts av tillfälligt för övrig trafik. I Göteborg håller man till i hamnen, där det inte är så mycket trafik på natten.

"Gynnar samhället"
Ulf Hagberg är mycket nöjd med resultatet.
- Sedan det här började har i stort sett all olaglig verksamhet upphört, säger han.
Nu hoppas alltså Joakim Balkefors och Tony Greis att även Sandvikens politiker ska nappa.
- Jag tror att det här är nåt som gynnar samhället, säger Joakim Balkefors.
MAGNUS LUNDQUIST