Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De jagar osynliga monster på Gävles gator – Pokémon Go blir allt större

Det nya appspelet Pokémon Go har tagit världen med storm. Vart man än vänder blicken ser man människor i alla åldrar med näsan i sina telefoner. De är på jakt efter Pokémon - som kan finnas var som helst. Gefle Dagblad har träffat några av Gävles jägare.

Det populära appspelet Pokémon GO drar många spelare till fontänen framför Gävle Teater

- Förut satt man mycket inne vid datorn eller TV:n och spelade. Nu har folk fått en anledning att gå ut, säger Linnéa Lönn.

Hon är 22 år, sjuksköterskestuderande och pokémonjägare. Hon spelar alltså det nya appspelet som går ut på att fånga digitala varelser med hjälp av telefonens GPS och kamera. Tillsammans med Joachim Nyström, som också spelar spelet, möter hon upp med Gefle Dagblad i centrala Gävle. Hon pekar ut över Stortorget, mot något som inte går att se med blotta ögat. Man behöver titta genom telefonens skärm för att se vad hon menar.

- Här finns det ett pokestop, och bakom husen där finns ett pokémongym. För en stund sedan samlades många Go-spelare här på grund av att någon lagt ut en pokelure - ett spelföremål som drar till sig Pokémon, förklarar hon.

Gävleborna Linnéa Lönn och Joachim Nyström visar och berättar om appspelet Pokémon Go

För den oinvigde innehåller hobbyn många nya termer, men det verkar inte skrämma bort nya spelare. Linnéa Lönn och Joachim Nyström berättar att spelets facebookgrupper växer för varje dag som går. Genom dem får spelarna kontakt med varandra och stämmer träff för att gå ut på pokémonjakt tillsammans. Spelet blir en anledning att komma ut, men även att träffa nya människor. Facebookgruppen för Go-spelare i Gävleborg har på kort tid vuxit till 99 medlemmar och fler ansluter sig hela tiden.

- Vi kände inte varandra innan idag men fick kontakt genom en tråd i facebookgruppen, berättar Linnéa Lönn och Joachim Nyström.

Men det handlar inte enbart om att hålla koll på sin telefonskärm. Hobbyn gör även utövarna uppmärksamma på staden omkring sig.

- Det finns något som heter pokestops där man kan hämta pokebollarna man fångar varelserna med. De brukar finnas vid konst och statyer, så man lär sig att se staden samtidigt, berättar Linnéa Lönn.

Spelarna delar in sig i tre lag, som tävlar om dominans över de olika pokémongymmen. Gult lag, rött lag och blått lag. Man kan gå ihop i grupper för att besegra ett gym, och då är det ens eget lag som "äger" gymmet tills någon annan lyckas göra anspråk på det.

- I Sätra finns det ett gym som byter ägare hela tiden. Det är nog några som bor alldeles i närheten som krigar om det, säger Joachim Nyström.

(Joachim Nyström och Linnéa Lönn berättar om de tre lagen i Pokémon Go)

Pokémon Go har i skrivandet stund inte officiellt släppts i Sverige ännu. Ändå ryktas det om att spelet redan har fler användare än dejtingappen Tinder. Många spelare räkar med att den svenska releasen kommer att äga rum vilken dag som helst.

- Då kommer det antagligen bli ännu större i Gävle också, säger Linnéa Lönn.

Läs mer: "Per Bills uppmaning inför semestern: Ut och spela Pokémon Go i min trädgård"

Läs mer: Så får du Pokémon Go att fungera i Sverige – steg för steg

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .