Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kämpar för sin skejtramp

Den här rampen i Järbo är Isak Törnqvists och David Olssons stora fritidsintresse. Men några grannar kräver att den ska rivas eftersom de tycker att det förs för mycket oväsen där.
– På kvällar och helger kan det komma en del äldre ungdomar och åka moped. Men jag tycker inte att det är så farligt, säger Isak Törnqvist.

Nu har Isak Törnqvist och David Olsson, båda 10, snart samlat in närmare 600 namnunderskrifter för att få ha rampen kvar.

– Vi är här och åker skejtboard på nästan all vår lediga tid. För min del blir det säkert fem gånger i veckan och fyra timmar åt gången.

Det är även ett tiotal andra ungdomar som brukar vara här. Om rampen inte fanns skulle vi ha ganska tråkigt, säger Isak Törnkvist.

Men en handfull grannar som bor i området är av en annan åsikt.

De upplever att rampen har blivit ett tillhåll för ungdomar som skräpar ner och för oväsen.

Det smäller i rampen när skejtarna hoppar, och det skränar från mopederna.

Hans Nilsson på kommunens kultur- och fritidsförvaltning bekräftar att grannar har hört av sig med klagomål.

– Vi åkte dit och lyssnade på vad de hade att säga. Grannarna har inget emot rampen i sig, men klagar på buslivet runt omkring, säger han.

Men det har också visat sig att det är många i området som vill behålla rampen. Det har Isak Törnqvist och David Olsson märkt när de varit ute och samlat in namnunderskrifter.

– Det var många här i området som skrev på och tyckte att rampen ska få vara kvar, berättar de.

De första 353 namnunderskrifterna skickade de in till kommunen i veckan.

– Vi hoppas att kommunen ska låta rampen vara kvar och även rusta den. Det fattas en del plankor, säger Isak Törnqvist.

Hans Nilsson säger att kultur- och fritidsförvaltningen jobbar för att rampen ska få vara kvar.

– Det är klart att när det inte finns så mycket att göra så samlas ungdomar gärna på ett och samma ställe. Då måste det finnas en vuxenvärld som är där och ser till att aktiviteterna sker under ordnade former, säger han.

Snart är det dags för det tillfälliga bygglovet för rampen att förlängas. Flera grannar har meddelat att de inte tänker gå med på det.

– Men vi har begärt att bygg- och miljönämnden ska samla in så många synpunkter som möjligt innan politikerna tar ställning, säger Hans Nilsson.