Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kräver 100 procent ekologiskt

Genom att påverka bland andra politiker och kommunala tjänstemän vill klass 8C på Murgårdsskolan se till att skolmaten blir 100 procent ekologisk.

– Man kan ju välja om man vill betala lite mindre eller om man vill att det ska bli bättre för alla, säger eleven Louise Åslund.

Det är inom ramen för SO-undervisningen som klass 8C driver sitt projekt. Efter att först ha gjort omfattande research försöker de nu informera och påverka olika målgrupper som politiker, tjänstemän och media.

Eleverna vill ha 100 procent ekologisk skolmat och gärna lokalproducerad. De vill också att maten lagas från grunden.

– Vi får till exempel kyckling från Thailand och det betyder att det släpps ut en massa avgaser när den kommer hit. Så vill vi inte ha det, säger Ida Woxlin.

Några av eleverna har läst Sandvikens kommuns miljöpolicy och pekar på en formulering som de tycker borde efterföljas bättre.

– Det står att vi inte ska släppa ut onödiga ämnen i naturen men det gör vi ju när vi besprutar grönsaker och transporterar hit mat, säger Tilde Vejdeland.

Att ekologisk mat oftast kostar mer är inget argument för att inte välja ekologiskt, tycker Louise Åslund.

– Det där har vi tänkt på men man kan ju välja om man vill betala lite mindre eller om man vill att det ska bli bättre för alla.

Projektet berör flera av de ämnen som ingår i SO-undervisningen, som samhällskunskap och geografi.

– Att de ska bli medvetna konsumenter är ett mål, säger läraren Anette Almström-Kovacic.

Sandvikens kommuns mål är att 25 procent av skolmaten ska vara ekologisk 2015. Enligt kostchefen Maria Eriksson kommer målet att nås men att komma upp i 100 procent tror hon blir svårare, inte bara av ekonomiska skäl.

– Det handlar också om tillgång och om vad eleverna äter och tycker om, säger hon.