Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De pluggar matte på fritiden

/
  • Vanligtvis är det Italienska som lärs ut i sal 115 i Vasaskolan, men varje tisdagskväll är det matematik som gäller.
  • Det gäller att ha alla hjärnceller i fokus när matematik ska räknas. Frukt och vatten kan tjäna som hjälpmedel.
  • Volonterande matteläraren Göran Norell hjälper Hanna Andersson som går tekniktrean på Polhemsskolan.
  • Full koncentration gäller när matematik ska räknas. Under Mattecentrums kvällslektioner får eleverna jobba ostört med frivilliga mattesnillen som lärare.

Som tolfte stad i Sverige var det igår premiär för Mattecentrums verksamhet i Gävle.

Föreningen erbjuder gratis hjälp med matematik utanför skoltid.

De engagerade jobbar helt ideellt.

Annons

Vanligtvis är det Italienska som lärs ut i sal 115 i Vasaskolan. Men denna tisdagskväll blickar Francesco Totti och piazzor ner på 14 koncentrerade gymnasister som vill förkovra sig i matte. Egentligen är alla åldersgrupper välkomna hit, det kvittar även vilken kunskapsnivå den räknande är på eller vilken kurs den läser. En av de kunskapstörstande är Tor Wik som går tekniktrean på Polhemsskolan. Han brottas för tillfället med hur man löser ut radianer ur derivatan i kursen Matematik D.

– Vi har en lärare på 26 elever i klassen jag går. Då finns inte så mycket tid till varje enskild elev. Detta ett bra tillfälle att få extrahjälp.

Tor funderar på att bli någon form av ingenjör i framtiden och då passar det ypperligt att den nybakade volontären Göran Norell som hjälper honom själv är utbildad civilingenjör. Till vardags jobbar han som systemutvecklare på Sandvik och nappade på förfrågan direkt när den kom.

– Jag har alltid haft lätt för matte, men lockades mer av den typen av logisk problemlösning som finns inom ingenjörsyrket än dem som lärare sysslar med.

Nu får han chansen att "fuska" som pedagog två kvällstimmar i veckan. Som råd till alla mattehatare därute säger han:

– Det gäller att hitta aspekter i matten som är roliga. Matte finns i allt. Om man idrottar kan man räkna matematiskt på hur man kan bli snabbare till exempel.

Klockan 17-19 varje tisdag är det gratis undervisning i samma sal som nämns ovan.

Annons