Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rika får (M)est

Alliansen strösslar pengar till de rika, skriver Tord Fredriksen i en replik till Lars Beckman

Inför deklarationens inlämnande berättade Lars Beckman, M, fryntligt att, efter jobbskatteavdragets fyra steg har ett vårdbiträde fått 1 500 kr mer i plånboken varje månad (GD 2/5). Med tanke på alliansens höjning av a-kassan får vi väl anta att vårdbiträdet inte är med där. Vad Beckman också glömde att berätta var vad han själv tjänat på jobbskatteavdraget. Den nätta summan landar nämligen på 4 300 kr/månad.

I samma andetag drog sig inte Beckman för att strössla med de nya jobb som jobbskatteavdraget ska ge. Med tanke på att arbetslösheten var högre i mars 2011 än vad den var innan jobbskatteavdragets första steg infördes (källa: SCB) så har effekterna på arbetsmarknaden varit minst sagt tveksamma. Inte ens den av Anders Borg instiftade knähunden, Finanspolitiska rådet, håller med om att det var klokt att genomföra det fjärde steget. Rådet menar faktiskt att inte ens det tredje steget borde ha tagits!

Enligt Finanspolitiska rådet handlar Beckmans påståenden för det första om effekter på många års sikt – mellan fem till tio år – och för det andra förutsätter de att det finns en efterfrågan på det växande arbetsutbudet. Med andra ord, väldigt osäkra prognoser och knappast en framgång att så ogenerat ta ut i förskott.

Det finns egentligen bara ett sätt för jobbskatteavdrag att få effekt på jobben och det är att arbetstagarna håller tillbaka sina lönekrav. Teorin är nämligen att jobbskatteavdraget leder till att de fackliga lönekraven sänks vilket gör att löneökningstakten minskar. Då ökar sysselsättningen eftersom företagen kommer att kunna lägga mindre summa pengar på samma arbetskraft och därmed anställa mer. En minst sagt osmaklig teori med tanke på hur man samtidigt berikar de redan välbeställda genom gigantiska överflyttningar av skattekronor.

Hittills har nämligen den rikaste tredjedelen i Sverige lagt beslag på skamlösa 60 procent av det sammanlagda avdraget på drygt 70 000 miljoner kronor. Sedan ska vi inte glömma de grupper som kammar noll och inte ens omfattas av jobbskatteavdraget, som pensionärer och arbetslösa.

Som grädde på moset toppar alliansen med RUT-avdraget som förra året uppgick till 1 340 miljoner kronor varav hela 64 procent gick till de 25 procent högsta inkomsterna samtidigt som endast 7 procent gick till de 25 procent lägsta inkomsterna (källa: SCB).

Om någon undrar i vilka fickor pengarna ligger som till exempel kunde investeras i järnvägar, skolböcker, automatiska rökluckor, anständig vård och omsorg eller avskaffande av barnfattigdomen så behöver ni inte längre fråga Beckman.

Tord Fredriksen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel