Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska leva miljövänligt

– För det första ska vi ha köpstopp.

Charlotte Ljunggren och Linnéa Wickman ska prova hur miljövänligt det går att leva som helt vanliga 18-åringar i Gävle. Och blogga om det.

När "alla andra" i klassen skulle göra sina projektarbeten om sociala frågor bistånd i tredje världen valde Charlotte Ljunggren och Linnéa Wickman att blogga om sig själva i stället. Men inte om smink, kläder och hur det var på dansträningen, utan om hur det är att vara miljövänlig och ändå helt vanlig. Samtidigt.

Under sex veckor ska de två tjejerna försöka att göra så lite miljödåliga saker som möjligt. De har köpstopp, ska försöka äta klimatsmart och ekologiskt och försöka att gå, cykla eller åka buss så fort de ska någonstans.

– Vi vill kunna ge tips åt andra. Bloggen är ett bra sätt att nå ut. Folk i vår ålder läser mycket bloggar, även om vi såklart hoppas få äldre läsare också, säger de.

Bodil Dürebrandt, hållbarhetssamordnare på Gävle kommun, har hjälpt dem mycket och de ska få delta i de "hållbara familjernas" verksamhet under hösten.

Vad tror ni blir den största utmaningen med att leva miljövänligt?

– Personligen tror jag att maten blir svårast. Jag är inte van att äta vegetariskt, och är inte van att planera så mycket vad jag ska äta. Ska jag åka med mamma i bilen och handla, eller gå till butiken? Såna frågor, säger Linnéa Wickman.

– Vi gjorde ett test, "klimatkontot" på kommunen och jag fick resultatet att jag ska tänka mer på hur jag reser. Inte åka bil så mycket, säger Charlotte Ljunggren.

Deras blogg ska uppdateras flera gånger per dag, lovar de.

– Det kommer att bli allt från våra tankar om regnskogsskövling till små tankar om vardagen. Som bekännelser ifall vi syndar och inte kan avstå den där kakan på kaféet. Även sånt måste vi ju ta upp. Om vi inte klarar av att hålla våra egna löften, säger Linnéa Wickman.