Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skyfflade vatten i timmar

Dagen efter det stora regnovädret ligger delar av Beckasinvägen på Näringen ännu helt under vatten. I förrgår var det lika blött på golvet i Industriprofils lokaler strax intill.

Utspridda slangar, pumpar och saneringsmaskiner lite varstans på golvet i yrkesbutiken vittnar ännu ett halvt dygn senare om torsdagens översvämning. Likaså myllret av saker ur butikens sortiment som placerats ut på varenda ledig yta högre upp.

Delar av butiksbelysningen har släckts för att spara säkringarna i proppskåpet. De tiotalet surrande avfuktarna som har placerats ut här och var på de 1 700 kvadratmeterna kräver nämligen en hel del ström.

I förrgår stod vattnet fem centimeter som högst.

– Jag fick kavla upp byxbenen för vattnet gick upp till fotknölarna i hela butiken. Vi kunde inte öppna entrédörren för då forsade det in, säger butikssäljaren Jan Olin.

Redan på förmiddagen i förrgår började vattnet samla sig utanför yrkesbutikens lokaler på Förrådsgatan. Läget blev allt värre när vattenmassorna från intilliggande Beckasinvägen rann ner mot den lågt liggande fastigheten.

Efter lunchtid var utesäljaren Tony Sandmark tvungen att avbryta ett kundmöte för att i gummistövlar i stället möta vattnet på yrkesbutikens lager.

– Det var bara att välja vad som skulle räddas. Att fösa bort vattnet var meningslöst för det fylldes bara på hela tiden. Jag mötte mina egna skor i korridoren. Likt två ubåtar guppade de emot mig i vattnet, säger Tony Sandmark.

När de första inringda saneringsfirmorna efter någon timme kom med vattendammsugare och dränkningspumpar började kampen mot vattnet på allvar.

– Runt huset var det vatten upp över gummistövlarna på vissa ställen. Man kunde se hur det bubblade ur betonggolvet när vattnet började komma in även underifrån. Saneringskillarna var nära att ge upp, säger Tony Sandmark.

Men sedan räddningstjänsten hade anslutit med tio man i två brandbilar samtidigt som regnet avtog under kvällen började vattennivån att sjunka. Vid niotiden fanns det bara småpölar kvar. Då hade minst 65 kubikmeter vatten pumpats ur byggnaden.

– När vi åkte hem vid halv elva började det spöregna igen. Vad jag tänkte då, det kan ni inte skriva i tidningen, säger Jan Olin.

– Men det klarade sig. Nu är brunnarna här ute rensade och det flyter fint. De hade slammat igen, tillägger Tony Sandmark.

Mobiltelefonen ringer. Det är den enda arbetstelefon Tony Sandmark kan nås på för tillfället. Vid sidan om förstörda profilkläder som skulle ha levererats till kunder, gick hans fasta telefon och bärbara dator sönder genom kortslutning i samband med översvämningen.

– Jag har ingen backup så mitt kundregister är borta, säger Tony Sandmark lite uppgivet.

Men personalen kan samtidigt inte låta bli att skratta och skämta lite åt eländet en dag efter händelsen.

– Jag som valde innesäljartjänst för att slippa springa ute och bli blöt om fötterna, säger Jan Olin.