Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De startade insamling för att hjälpa flyktingarna i Medelhavet

Syskonen Gabriella och Theodore Davey och Benjamin Nordlund från Gävle blev illa berörda av de otäcka bilderna på flyktingbarnen vid Greklands stränder. De ville göra något själva för att hjälpa. Nu har de tillsammans med vännerna startat en egen insamling för att ge de som flyr mat och kläder.

– Vi kom på idén när vi höll på att packa kläder som vi skulle göra oss av med. Vi tänkte att vi kunde skicka dem, men det hade blivit för dyrt, förklarar Theodore, som är 12 år och äldst av syskonen. Vi bestämde oss för att skicka pengar i stället.

Barnen har gått runt i området där de bor och delat ut lappar med uppmaningen om att antingen komma förbi deras hus med pant som de vill bli av med, eller att lämna det på vid sin egen gård.

På bara två dagar har syskonen fått in över 2000 kronor och hoppas på mer. Insamlingen är tänkt att pågå i tre veckor.

– Sen cyklar vi runt och hämtar upp panten, berättar Gabriella, 10 år. Vi ska samla in till UNCHR (FN:s flyktingorganisation, reds. anm.) och Röda korset.

Vad är målet med insamlingen?

– Jag vill att de ska överleva och ha ett bra liv som oss. Vi har det bättre än dem, därför måste vi hjälpa, säger Gabriella.

Hur mycket pengar hoppas ni få in?

– Vi hade 2000 som mål först, men nu hoppas jag på 5000, säger Theodore.

– Jag hoppas på 20 000, säger Gabriella.

De andra syskonen säger att det kanske inte går att få ihop så mycket.

– Men jag hoppas ändå det. Det kommer inte räcka åt alla.

Syskonen berättar att det är viktigt hjälpa andra om de behöver det, något som de säger var väldigt viktigt för deras morfar som nyligen gick bort.

– Jag tänker på honom, han var alltid snäll. Innan han dog sa han till mig att jag skulle ta hand om mina syskon och att jag skulle vara hjälpsam. Jag försöker vara det, säger Theodore.

Om ni fick bestämma vad pengarna skulle gå till, vad skulle ni välja då?

– Jag skulle ge dem mat och kläder, säger Gabriella. Och en större båt.

– Ja, flera större båtar, instämmer Theodore. Alla som behövde hjälp skulle få det också.

– Och en helikopter, tillägger vännen Liam Bäck.