Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tände sina ljus för miljön

Uppemot 200 personer dök upp på Stortorget för att delta i Earth Hour-manifestationen i går kväll.

– Det känns riktigt kul. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, det blir väldigt tydligt en sådan här gång, säger Bodil Dürebrandt, hållbarhetsutvecklare på Gävle kommun.

Earth Hour arrangerades för första gången i Sydney 2007. Sedan dess har idén spritt sig; i fjol deltog 50 miljoner människor i manifestationen och i år är målet att engagera en miljard.

Och visst blev Gävle en något mörkare plats i går mellan 20.30 och 21.30. De som samlats på Stortorget för att delta i manifestationen tände ljus och vedkorgar när pylonernas lampor och de omgivande fasaderna slocknade.

– Vi har jobbat för att butiker och skyltar ska släckas ner för att åstadkomma en symbolisk gest i centrala Gävle. Reaktionerna har varit väldigt positiva, säger Bodil Dürebrandt.

Även Rådhuset, Stadsbiblioteket, Konserthuset, Länsstyrelsen och Milles änglar i Stadsträdgården släcktes ner. Enligt Gävle Energi sparades ungefär 200 kilowatt vilket motsvarar 5 000 40-wattslampor.

– Lampor utgör en väldigt liten del av energiförbrukningen. Men poängen med manifestationen är egentligen inte att spara energi utan att väcka uppmärksamhet och öka medvetenheten, säger Bodil Dürebrandt.