Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar 50-talets fik in i framtiden

Kafélivet frodas som aldrig förr i Gävle. Nya fik öppnas samtidigt som de gamla lever kvar. På Lido finns 50-talets kafémode kvar, en stil som de nya ägarna Lotta och Hasse Schenkel tänker bevara.

När Lotta var ung gick hon ofta med sin mormor på Lido. Hon minns det väl fast det var så länge sedan.

– Det var på sjuttiotalet och mormor bodde på Söder. Vi tyckte att det var mysigt där, att äta bakelser och få bordsservering som det var på den tiden. Visst är det fantastiskt att det fortfarande är samma grundrecept i gobitarna. Gunnar som jobbar här skapade dem för 30 år sedan och han hade lärt upp sig på Gateau i stockholm.

Lotta fortsatte att gå på kaféer, började jobba med njutbara smaker på olika platser i Sverige och nu har en gammal dröm blivit sann. Hon och hennes man Hasse Schenkel är de nya ägarna till anrika konditori Lido.

– Jag har alltid drömt om ett familjeprojekt, säger Lotta. Mina föräldrar drev Leksakshuset och Kaffekvarn och jag tycker om den livsstilen.

Hasse har ingen större erfarenhet av kafékultur, men han har ”sommarjobbat” som egen företagare sedan 2001 på gokartbanan i Rörberg och tycker om att göra kunder nöjda. Nu har han fått tjänstledigt från jobbet som kranförare i Gävle Hamn och ser fram emot att utveckla det nya projektet tillsammans med Lotta.

De tog över för drygt en månad sedan och börjar nu inse vad de har gett sig in i. Den egna villan som stod inför full rust har de inte rört sedan i höstas. Den nya satsningen på Lido med afternoon-tea på söndagar skulle ha börjat i januari men har blivit försenad. De första veckorna stupade de i säng och Hasse gick ner flera kilo.

– En minut i sängen och jag sov som en stock, säger han och skrattar gott åt sig själv.

Men han har tänkt att han snart ska komma tillbaka till matchvikten igen. Minst.

– Tre semlor åt jag igår och ibland blir det en och annan mazarin. Jag tröttnar aldrig, det smakar så gott med färska och äkta råvaror. Gunnar som är veteranen här, påpekade det härom dagen. Han hade sett punchrullar ligga i rumstemperatur i en mataffär, så skulle aldrig vi kunna ha. Vi har kylförvaring under hela produktionskedjan, det måste vara en hel del E-tillsatser i bakverk som kan ligga framme.

Trötta, men ännu mera glada och stolta är de över sitt nya projekt. Lika mycket för produkterna som för lokalerna. De har tagit över hela företaget med både bageri, kafé och butiken som ligger vid Stortorget.

50-talsinredningen i kaféet ska absolut få vara kvar, den vill de vårda och förvalta. Där finns de unika sittbåsen med runda båtfönster med speglar, olika etage i kafédelen med ett mönstrat järnräcke, en vacker serveringsdörr med fint fönster och en charmig jukebox som fungerar utmärkt. Den rymmer 30 vinylskivor åt gången som kan bytas ut efter önskemål. Just nu är det mycket nostalgiskivor som Abba från 80-talet och Elvis från 60-talet.

– Många har som tradition att komma hit och fika och spela på jukeboxen, berättar Lotta. Både familjer och kompisgäng.

Lotta har hittat fotografier från 50-talet i en bok där man ser de unika sittbåsen. Men de ursprungliga kaféstolarna har tyvärr blivit utbytta någon gång på 80-talet och börjar dessutom bli rangliga. En förhoppning är att få tag i stolar i 50-talsstil igen, helst med skinnklädslar.

Väggarna i kaféet tänker de fräscha upp och den höga takhöjden som hörde till arkitekturen från början hoppas de kunna ta fram. Även skyltfönstret som egentligen sträcker sig ovanför skärmtaket vill de återställa.

– Golvfrågan har vi också att tänka på, säger Hasse med en suck.

– Och det är inga lätta beslut, fortsätter Lotta. När min 17-åring var här och fikade tyckte han att det var jättemysigt med heltäckningsmatta. Men på sikt går det ju inte att ha det i vilket fall.

Bakom kaféet döljer sig ett helt bageri. Det känns nästan som ett trolleri att kliva in bakom kulisserna. Innanför serveringsdörren, står en riktig klenod. En stor kaffebryggare i skinande stål som kan göra 60 koppar kaffe åt gången. Den gör dessutom gott kaffe, men det har blivit svårt att hitta reservdelar och den moderna kaffekulturen kräver sitt.

I dag måste man kunna erbjuda latte, cappuchino och espresso och en modern kaffemaskin är beställd.

Längre in öppnar sig själva bageriet. Från början var det ett större rum, men någon gång har en vägg tagits bort och nu är det två stora bagerilokaler. Totalt har Lotta och Hasse mer än 300 kvadratmeter fördelat på tre olika hyresvärdar.

Vid ett av bakborden får en klassiker sin form av Gunnar Jonsson som fyllt 76. Så småningom tänker han lämna över stafettpinnen till Frida Westlund och nu visar han henne hur man rullar chokladbollar som ett proffs. Ett riktigt hedersuppdrag.

Lotta som närmast kommer från Högbo brukshotell är särskilt förtjust i desserter. Hon har redan lanserat några på Lido som hon bygger upp i portionsglas. Den med champagne-mousse blev populär till nyår och Irish Coffe-smak gjorde riktig succé. Det gick 400 stycken på bara ett par dagar. Nu funderar hon på lättare fruktdesserter också och så mycket som möjligt tänker hon göra från grunden, inga färdigköpta fyllningar eller röror här inte. Nästa produkt att utveckla ska bli matbrödet och de har redan bokat träff med en brödkonsult. De vill ha både surdegsbröd och smaksatta bröd, med smaker som valnötter och rödbetor.

Det är många nya kaféer som har öppnat den sista tiden men de känner sig inte hotade av dem.

– Vi är starka som kafé eftersom vi har vårt eget bageri. Det är vårt hemliga vapen. Då är det värre med Citygross och andra stormarknader som säljer billiga tårtor. Det är väldigt enkelt för folk att slänga ned en tårta i kundvagnen när man ändå är och storhandlar.

Hasse föddes på Brynäs och gick i skolan i Sundsvall innan han flyttade tillbaka till Valbo och började i Gävle Hamn. Lotta växte också upp i Gävle, gick först på Hotell- och restaurangprogrammet och därefter en konditorkurs. Hon fick jobb på Öland, på Halltorps Gästgiveri och sen på Lötorps konditori, hon hade egen delikatessbutik i Norrköping, innan hon flyttade tillbaka till sina hemtrakter och började göra desserter på Högbo Brukshotell.

Hon och Hasse träffades för tre år sedan, på en logdans på Lunds fäbodar. Men sedan dess har de inte hunnit dansa särskilt mycket.

– Vi hade tänkt åka på en spa-weekend i januari, berättar de och skrattar. Men det gick inte. Vi ska försöka ordna något längre fram. Vi måste ju hålla på sikt vi också.

GD SÖNDAG

går på kafé