Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tävlar mot nätmobbning

Sitimiya Melka och hennes klass på Vallhovsskolan i Sandviken tycker att nätmobbing är ett stort problem som måste försvinna. Nu deltar klassen i UR:s Retorikmatchen där de håller tal om ämnet inför hela Sverige.
– Det var nervöst, men roligt, säger Sitimiya Melka.

Läs mer: Vem tar sig rätten att hota vårt barn?

Sitimiya Melka är elva år gammal och berättar att hon alltid varit intresserad av retorik, även om hon inte sett det så själv.

– Jag har alltid pratat och argumenterat, men jag har aldrig kallat det för retorik. I och med programmet fick jag lära mig nya begrepp och nya sätt att argumentera, berättar hon.

Läraren Jessica Jonsson är stolt men inte förvånad över elevernas framgångar.

– Vi har jobbat mycket med och med UR:s material inför tävlingen. Vår klass var med i Vi i femman förra året och blev lite besvikna när vi inte kom vidare. När vi fick höra talas om Retorikmatchen var det självklart att vi skulle anmäla oss, berättar hon.

Nätmobbning är ett viktigt ämne och genom programmet vill eleverna försöka upplysa om hur skadligt det kan vara.

Se mer: Elever berättar om tonen på internet

– Vi vill verkligen förmedla att nätmobbing inte är okej, säger Sitimya Melka. Det är flera i klassen som har råkat ut för det och det är ett jättestort problem.

Insändare: "Sluta mobba"