Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill hjälpa Norrsundet

De moderata riksdagsledamöterna Tomas Tobé och Lars Beckman hade inga nya jobb med sig när de besökte Kopparfors sågverk i går. Men de lovade att ta ansvar för att alla samhällsresurser sätts in för de som blir utan jobb.

– Vi ska säkerställa att samordningen fungerar, säger Tomas Tobé.

De fick träffa den lokala företagsledningen och ledningen för GS-facket på sågverket, och riksdagsmännen tyckte sig ha fått tydliga signaler om att Stora Enso vill ta ansvar både för de anställdas framtid och för en utveckling av industriområdet. Men de fick också klart besked att Stora Enso inte släpper fram någon eventuell konkurrent som är beredd att ta över sågen.

– Det innebär ett extra ansvar för Stora Enso, säger Tomas Tobé.

GS-facket har begärt att en arbetstagarkonsult ska granska motiven för ett nedläggningsbeslut, men ingen förväntar sig att resultatet av den granskningen kan rädda sågverket.

– Vi tror inte att det kommer att ge några häpnadsväckande resultat. Men vi vill ändå kunna säga att vi har gjort vad vi kan och granskat siffrorna, säger Curt Lindström, ordförande i GS-klubben på sågverket.

– Det tycker vi är bra. Det är bra att få det klarlagt, säger Lars Beckman.

Det är inte heller klart hur nedläggningen ska gå till, och hur generöst företaget kommer att vara med tjänstledigheter för jobbsökande och provtjänstgöringar under avvecklingen.

– Jag tror att det blir svårt för företaget att inte ge tjänstledighet. Jag hoppas att vi har det klart så snabbt som möjligt, säger Curt Lindström.

Och riksdagsmännen tycker att de fått sådana signaler från Stora Enso att de kommer att ta sin del av ansvaret, nu när Norrsundet förlorar sin sista stora industriarbetsplats. Nu gäller det också att samhället ställer upp med alla de resurser som finns.

Tomas Tobé har personliga kopplingar till Norrsundet. Hans mormor och morfar har bott här ända tills helt nyligen och hans mamma är uppvuxen i samhället. Nedläggningarna av massfabriken och sågen innebär ett helt nytt läge.

– För Norrsundet är det en enorm utmaning, säger Tomas Tobé.

82 av de 110 anställda på sågverket bor i Hamrånge. Lars Beckman och Tomas Tobé tycker inte att de som nu förlorar sina jobb ska räkna med att någon ny industri i Norrsundet ska komma med en mirakelkur. För de flesta blir alternativet att pendla till andra orter. Men då måste också servicen fungera, inte minst kommunikationerna.

– Det är extremt viktigt att inte ta bort samhällsservicen. Där får kommunen vara på tå, säger Lars Beckman.