Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill lära dig lyssna på kroppen

Österländska läkekonster förknippas ofta med dyra löften om att bota dödliga sjukdomar med örter och meditation. Men egentligen handlar det mest om hur man lever ett balanserat liv.

– Många som kommer hit vill ha en snabblösning på sina problem, men det finns inga sådana, säger Mattias Hagman, ayurvedisk hälsorådgivare i Gävle.

De är inte så vanliga i Sverige men i Europa och Nordamerika använder sig omkring 40 procent av alternativa mediciner, enligt forskare på Karolinska institutet.

När metoderna berörs i svenska medier handlar det nästan alltid om en cancersjuk person som betalat stora summor pengar för behandlingar som saknar vetenskaplig grund.

Utövare av de två österländska medicinerna ayurveda och kinesisk medicin framhåller att läkekonsterna främst handlar om hur man ska undvika att bli sjuk från början.

Något att ta hjälp av när man stressar för mycket, äter dåligt och sover för lite. Eller ännu hellre innan man hamnar där.

I dag är många sjukdomar en följd av just stress, stillasittande och dåliga matvanor.

Mattias Hagman är ayurvedisk hälsorådgivare och jobbar som yogainstruktör på Gävle Yogaskola. Han berättar att de flesta som bokar en konsultation har problem med stress eller övervikt. Andra ser det som ett naturligt steg i sitt intresse för yoga.

– När en sjukdom väl brutit ut tar det både längre tid och kräver kraftigare metoder för att läka. I ett tidigare skede är problemen enklare att rätta till.

Att sjukdomar bryter ut beror enligt de österländska medicinerna på att man har en eller flera obalanser i kroppen.

Medan västerländska läkemedel angriper själva sjukdomen eller problemet handlar de österländska läkekonsterna om att rätta till orsaken bakom.

– Det är inte ovanligt att man har flera problem till följd av en och samma grundorsak. För att få bestående resultat är det roten man måste behandla, annars kommer problemen tillbaka, säger Margareta Lindblad som är akupunktör och har jobbat med kinesisk medicin i tio år och nyligen öppnat en mottagning i Sandviken.

Obalanserna syns utanpå kroppen innan problemen bryter ut. Margareta Lindblad tittar bland annat efter ringar under ögonen som kan vara tecken på svag njurenergi eller dåliga naglar som visar att det kan vara brist på leverns energi.

Även på tungan – den fungerar som en karta över organen.

På en ayurvedisk konsultation läser man också av tungan och båda läkekonsterna låter pulsens styrka och rytm berätta hur det står till i våra kroppar.

Gemensamt jobbar de mycket med livsstil och ger råd om hur man ska balansera sitt liv för att må bra och vara i sin fulla potential.

En av de största skillnaderna mellan västerländsk och österländsk läkekonst är att de sistnämnda inte separerar själen från kroppen.

– Mår man psykiskt dåligt under en längre tid är det inte ovanligt att det förr eller senare tar sig fysiska uttryck, säger Margareta Lindblad.

Därför måste vi lyssna mer på våra behov än på våra begär – som vi i allmänhet ger större utrymme i dag – om vi ska må bra.

– Man jobbar sent för att man vill lyckas väl med en uppgift när man egentligen borde vila eller sitter uppe och ser klart en film när kroppen säger till en att den vill sova. Man låter intellektet tala högre än behoven, säger Mattias Hagman.

Många hälsoproblem börjar med att just intellektet tar över och vi glömmer bort förmågan att lyssna på vår kropp och våra behov. Därför drabbas vi av sjukdomar som är relaterade till hur vi lever.

– Vi behöver en balans mellan aktivitet och vila. I dagens samhälle är aktivitet och rörelse i fokus och vilan trängs undan. Många kommer hit och vill ha en snabblösning, men det finns inga. Det är vardagsrutinerna som måste ändras, säger Mattias Hagman.

Det har gjorts en del vetenskapliga studier på metoderna som har kunnat visa att bland annat akupunktur och mindfulness har positiva effekter.

Enligt Johanna Hök, forskare på Karolinska institutet, KI, har öppenheten mot de österländska medicinerna som komplement till de västerländska ökat inom vården de senaste åren.

– Det finns ganska lite oberoende information om alternativmedicin. I Norge finns det en informationssajt som finansierats med statliga medel men i Sverige är man ofta utelämnad att lyssna till anhängare eller kritiker.

På KI finns det en kurs för läkare och andra vårdgivare om alternativa mediciner, syftet är att de ska få bättre kunskaper om de alternativa metoderna.

– Många patienter kombinerar metoderna och det är därför viktigt att det finns en kommunikation mellan läkare, patienter och de som jobbar med alternativmedicin. Patienter kan ibland få motstridiga rekommendationer och då sättas i en svår sits, säger hon.