Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 100 miljoner för att skydda barn och kvinnor i coronakrisen

För många barn innebär coronakrisen och den sociala isoleringen en ökad risk för våld och andra typer av utsatthet. Nu måste samhället agera för att motverka barns otrygghet i denna samhällskris, skriver Liberalerna i Gävle.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla barn att växa upp i. Ändå ser vi hur barn blir alltmer utsatta. Bris senaste årsrapport visar att antalet samtal om våld har ökat med över 30 procent. Bara i Gävle kommun anmäldes 219 fall av misshandel mot barn under 14 år, under förra året, och mörkertalet är stort.

Sedan coronakrisen bröt ut har antalet barn som söker hjälp ökat, menar barnrättsorganisationer. Många barn och unga är fast i hemförhållanden som präglas av våld, övergrepp och missbruk som eskalerar när samhällets inblick minskar. Detta gäller även hedersrelaterat våld.

Man ser också att förövare utnyttjar situationen för att söka upp barn som tillbringar mer tid på internet till följd av den sociala distansering som just nu råder i den fysiska världen. Coronakrisen innebär också att barn drabbas av rädsla och oro på andra plan, exempelvis kopplat till familjens ekonomi och till att kontakten med äldre anhöriga bryts. Alla barn har inte nära och tillgängliga vuxna som kan möta dem i denna svåra tid. Liberalerna kräver därför att samhället agerar kraftfullt för att skydda barn.

Flera organisationer, som exempelvis Bris, Ecpat, GAPF och Unizon (som samordnar ungdoms- och tjejjourer) spelar en viktig roll i att lyssna till de utsatta barnen och lotsa dem till ansvariga myndigheter. Efter ett förslag från Liberalerna avsätts nu 100 miljoner till barn- och kvinnoorganisationer i regeringens extrabudget.

Det behövs även en riktad informationssatsning gentemot barn och unga. Det är viktigt att MSB skyndsamt tar fram riktad information till barn. En sådan kampanj kan med fördel rikta sig till digitala kanaler med en hög närvaro av barn och unga, på flera språk. Information måste även anpassas till barn med funktionsvariationer. Alla barn har rätt till information.

Coronakrisen är främst en epidemiologisk kris där människor insjuknar och avlider. Vi ska göra allt i vår makt för att vården har förutsättningar att ta hand om de sjuka. Företagen som nu blöder måste få stöd och människors jobb ska skyddas. Samtidigt får vi inte glömma hur läget påverkar de redan utsatta.

Tillsammans måste vi göra allt som står i vår makt för att säkerställa att varje barn känner trygghet i den lilla världen, även om den stora världen genomgår en kris.

Liberalerna i Gävle

Kristofer Dahlgren

Emelie Pettersson

Hans Backman

Sara Skoog Waller

Krister Jönsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel