Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Äldreomsorgen behöver en kriskommission

En bred kriskommission för svensk äldreomsorg måste tillsättas för att analysera dagens brister, snabbt agera för att förbättra situationen och komma med långsiktiga lösningar, skriver Anders Bergsten och Hans Ström, SPF Seniorerna.

År efter år har det rapporterats om kommuners nedskärningar i äldreomsorgen, sällan om tillskott eller förbättringar. Vi i SPF Seniorerna och andra har länge krävt förändringar, men inte mycket har hänt. Ingen kan längre blunda för verkligheten. Coronapandemin har tydligt visat på att bristerna är stora.

Omsorgen blir splittrad genom hög personalomsättning, stress och kompetensbrister. Enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser träffar äldre med hemtjänst i Gävleborg många olika personer under en tvåveckorsperiod. Kvaliteten och trygghet blir lidande för att inte tala om de smittorisker som äldre utsätts för.

Både omsorgstagare och anhöriga behöver bättre överblick på sin vård och omsorg – när, var och hur insatser ska utföras. Idag måste den enskilde och anhöriga ofta vara sin egen vårdsamordnare.

Äldreomsorgen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioriteras mycket högre framöver.

Medicinsk kompetens saknas eller är bristfällig. För att den medicinska kompetensen ska bli tillgänglig och förbättras på särskilda boenden och i eget boende, på ledningsnivå och på golvet, måste våra kommuner och vår region ta ett större ansvar. Även staten måste ta större ansvar och skärpa Socialtjänstlagen så äldre får rätt till goda levnadsvillkor och införa nationella minimikrav på kvalitet i omsorgen.

En bred kriskommission för svensk äldreomsorg måste tillsättas för att analysera dagens brister, snabbt agera för att förbättra situationen och komma med långsiktiga lösningar. Kriskommission måste också finnas lokalt så att vår röst blir hörd i kommunala och regionala pensionärsråd.

Äldreomsorgen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioriteras mycket högre framöver. Personalen måste ha bättre arbetsvillkor. Det handlar om löner, heltidstjänster, mer inflytande över arbetet, mindre arbetslag, annan styrning och krav på kontinuerlig kompetenshöjning. Gör jobben i vård och omsorg till de statusyrken de förtjänar.

SPF Seniorerna

Anders Bergsten

distriktsordförande Hälsingedistriktet

Hans Ström

distriktsordförande Gästriklandsdistriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel