Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla har rätt till hälsa, utbildning och möjligheter

Vi vill införa Daglig verksamhet med kontaktpersoner för fler, mer ledsagning och personlig assistans, skriver Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson L, Bengt Eliasson, funktionsrättspolitisk talesperson L, Jan Myhrman, ordförande Funktionella Liberaler, Helene Åkerlind, Liberalerna Gävle och Alfred Mujambere, Liberalerna Tierp

Människor med funktionsnedsättning och deras anhöriga har sämre hälsa än andra. Det är helt oacceptabelt, skriver fyra liberaler.

Otaliga människor med nedsatt funktion är åsidosatta i dag. Det är även deras anhöriga. Många har de senaste åren förlorat sin frihet, stödet är klent och bördan tung. Vi kräver otaliga återställningar och förbättringar.

Myndigheten för delaktighet rapporterar att nästan varannan person med nedsatt funktion skattar sin hälsa som dålig, att många får mindre vård och äldre läkemedel. Diabetes, dåliga tänder, värk, astma, psykisk ohälsa och högt blodtryck är vanligt. Sjukvården behöver mer kunskap. Vi vill införa riktade hälsoundersökningar för att tidigt upptäcka ohälsa. Försäkringskassa, sjukvård, Arbetsförmedling och kommuner måste bli skyldiga att samarbeta. Den som behöver ska få en ansvarig kontaktperson.

Forskning visar att ohälsan främst beror på låg utbildning, arbetslöshet, ekonomisk utsatthet, kränkningar och ensamhet. Fler behöver trivas och lyckas i skolan och hitta ett jobb med lön och arbetskamrater. Det måste bli ett slut på isoleringen.

I skolan krävs mer kunskap om funktionsnedsättningar och rätt till hjälpmedel vid nationella prov. Undervisning och skolmiljö måste anpassas när elever slutar gå till skolan, alternativet är permanent utanförskap. Skolor ska vara tillgängliga och välkomna alla elever, lärare och föräldrar med funktionsnedsättning.

Det måste bli lättare att ha arbetsinkomst och aktivitetsersättning samtidigt. Vi vill införa Daglig verksamhet med kontaktpersoner för fler, mer ledsagning och personlig assistans. 

Närstående är också utsatta, nästan dubbelt så ofta som andra drabbas de av utmattning, fysisk svaghet och kognitiva besvär. Åldrande föräldrar tar stort ansvar långt efter att barnen blivit vuxna. Kraften sinar när myndighetskontakter, regelverk och blanketter närapå är oändliga. Syskon blir osynliga. Vi vill att staten avlastar och stärker närstående, gärna med hjälp av ideella föreningar, men med klart statligt ansvar.

På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjligheter. Under Alliansen prioriterades folkhälsa inom funktionshinderspolitiken. Nu behöver regeringen göra detsamma. Alla har rätt till hälsa, utbildning och möjligheter. Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag.

Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson L

Bengt Eliasson, funktionsrättspolitisk talesperson L

Jan Myhrman, ordförande Funktionella Liberaler

Helene Åkerlind, Liberalerna Gävle

Alfred Mujambere, Liberalerna Tierp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel