Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Allt prat om att det inte fanns finansiering är påhitt

Linda-Marie Anttila och Kenneth Axling, båda S, försöker förminska debatten till att handla om kritik mot enskilda personer. Verkligheten är att båda två är heltidsarbetande politiker som är väldigt högt arvoderade och med det följer naturligtvis ett ansvar. Vem ska kritiken riktas mot om inte ansvariga kommunalråd? skriver Samuel Gonzalez Westling, V.

Att Hofors kommun följer lagstiftning och kollektivavtal får anses vara något av grundförutsättningarna för debatten, något annat har inte heller påståtts. Att lagar och avtal följs kan dock i sin tur inte användas som argument för att inte ta sitt ansvar och vara en aktiv arbetsgivarpart.

Säg som det är i stället: Socialdemokraterna tycker att det är helt i sin ordning att personalen i kommunens verksamheter har otrygga villkor. Det är det ni beslutade när ni ställdes inför möjligheten att göra annorlunda.

Vad gäller ”Bemanna rätt” är det korrekt att det funnits särskilda projektmedel för detta, det var Vänsterpartiet som förhandlade fram dem med regeringen förra mandatperioden.

Vi var även med om att införa projektet i kommunen. Pengarna togs bort inför det här året och regeringen har valt att inte återinföra dem. Det är resultatet när Socialdemokraterna väljer samarbete med högerpartierna i stället för Vänsterpartiet.

Projektet visade dock att det var en besparing att anställa fler, vilket bevisats nu i samband med att pengarna dragits undan. Tio extra anställningar gjordes med projektmedlen, nu när stödet försvunnit finns fortfarande sju anställda kvar. Sju anställningar fler än det från början fanns.

Vi ville utöka erfarenheterna från projektet till att omfatta även de andra verksamheterna, men majoriteten valde att sätta prestigen före att säga ja till förslag från Vänsterpartiet och sa därför nej.

Allt prat om att det inte fanns finansiering är alltså påhitt och det framgår med all önskvärd tydlighet om man bara öppnar budgetförslaget och läser innantill, det är väl det minsta man kan begära att kommunalråden gör inför beslut.

Samuel Gonzalez Westling, V

andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Hofors kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel