Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Antalet skarvar i Gävleborg måste minska – för de boende och naturens skull

Gävleborg är ett kustlän med många fina kuststäder och samhällen som möjliggör för såväl fiske, havsnära boende och för njutning av allt vad skärgården har att erbjuda. Tyvärr har denna fina kustmiljö på många platser förstörts på senare år och fisket minskat i takt med att skarven breder ut sig explosionsartat.

De öar där skarvarna har sina häckningsplatser förvandlas snabbt från områden med lummig grönska till spölika öar där grönskan är död och det enda som återstår är ett vitt skelett. Dessutom sprider sig en fruktansvärd stank från deras samlingsplatser som stör de som vistas i närheten.  Skarven äter kopiösa mängder fisk vilket påverkar såväl fiskbeståndet och fisket. Det är vidare ett hot både mot miljön och naturen och det finns forskning från SLU som påvisar hur omfattande skadegörelse skarven utgör och hur stora kostnader den är upphov till.

För oss moderater är det självklart att antalet skarvar i Gävleborg måste minska. Detta är någonting vi jobbar mot på alla nivåer, från kommun, region, riksdag och inom EU.  Vi välkomnar de beslut som tagits om  utökad skyddsjakt men  det är inte tillräckligt, det krävs ytterligare skyddsjakt. Vidare ska besluten gällande skarv flyttas närmare dem de berör, alltså från EU till en mer lokal nivå. Vi vill också se regionala handlingsplaner gällande skyddsjakten på skarv.

Liksom med vargen, som även är en omtvistad och polariserad fråga, är risken stor att människor väljer att ta saken i egna händer när man upplever sig inte bli lyssnad på och förstådd vilket gör att risken för tjuvjakt övar. Att man tar lagen i egna händer är någonting vi aldrig kan acceptera men vi är tyvärr medvetna om att det är en konsekvens av skarvpolitiken. Tjuvjakt riskerar att leda till både lidande för djuren och att beståndet påverkas på ett sätt som inte är önskvärt.

Det är inte rimligt att Gävleborgs fina kust förstörs och ombildas till en spökkust, att det tjuvjagas eller att fiskare inte får fisk. Antalet skarvar i Gävleborg måste minska kraftigt, både för de boende och för naturen skull.

Patrik Stenvard (M) 

Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) 

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel