Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är det rätt att man kan köpa sig förtur i vården genom privat sjukförsäkring?

Det var många som, med rätta, upprördes över författaren Camilla Läckbergs affärsidé att parasitera på gemensam sjukvård med ett företag som inte skulle överleva en dag utan offentligt bistånd, skriver Tord Fredriksen, V.

Men tyvärr bidrar vi som medborgare i Gävle kommun också till att i rask takt rasera det välfärdssystem som Sverige är känt för, genom att blanda privat och offentlig vård i en salig röra. Det sker när det kommunägda bolaget Gävle energi, genom att teckna privata sjukförsäkringar, låter sin personal gå före i vårdkön.

I dag har vi hundratals privata vårdgivare som är offentligt finansierade, men som samtidigt sluter avtal med försäkringsbolagen och låter deras kunder gå före i kön.

Utan detta landsomfattande system av parasiterande på det offentliga hade inte förment helprivata Hedda Care kunnat bygga sin affärsidé på försäkringskunder, för några sådana hade knappt funnits om det privata fått klara sig på egen hand. Dessutom hade försäkringarna varit mycket dyrare utan dagens mångfacetterade snålskjuts på det offentliga.

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor så varför ska just Gävle energis anställda ha bättre vård än alla andra? Varför ska läkare och sjuksköterskor i Gävle behandla detta företags anställda på ett annat sätt än övriga kommuninvånare?

Upplägget med privata sjukförsäkringar skapar incitament för privata vårdgivare att etablera sig. På så sätt göder försäkringsindustrin de privata vårdgivarna och vice versa. Därmed skapas ett A- och ett B-lag inom svensk sjukvård, där vissa grupper får bättre tillgång till vård än alla andra.

Dagens Nyheter publicerade nyligen en granskning som visade att nio av tio privata vårdgivare prioriterar försäkringspatienter och därmed tränger bort andra patienter som inte har en försäkring.

Vad säger ansvariga politiker i Gävle? Är det rätt att kommunägda bolag, i strid med hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf, köper företräde framför övriga kommuninvånare?

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel